Hledáte lahodnou specialitku, kterou si vyšperkujete maso nebo třeba tortillu či obložený chléb? Cibulovo–jablečné čatní je sázkou na jistotu.Cibulovo–jablečné čatní se jsou chutí naprosto odzbrojující a u nás zmizelo během pár dní jako pára nad hrncem. Využít se dá opravdu všestranně – sluší mu dobrý plátek masa, ale třeba i kus čerstvého pečiva s troškou másla a sýru. Je to skutečná lahůdka. My je také přidáváme místo jiných dipů k tortillám. A jen o tom píšu, už mi tečou sliny. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemné cibulovo–jablečné čatní

Ingredience na cibulovo–jablečné čatní

Množství: 2 sklenice po cca 150 ml

500 g jablek
500 g červené cibule
5 stroužků česneku (25 g)
1 špetka soli (5 g)
1 lžička skořice (5 g)
100 g třtinového cukru
3 nové koření
2 bobkové listy
Chilli dle chuti
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
100 ml balsamikového octa
100 ml vinného červeného octa


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 65 minut

Příprava cibulovo–jablečného čatní není vůbec složitá a úplně jednoduše si ho připravíte vlastně kdykoli během roku. Ingredience v podobě jablek a cibule většinou také míváme doma, takže nám nic nebrání v tom, se na jeho přípravu vrhnout.

Připravujeme čatní

Červenou cibuli si rozkrojíme na půl a nakrájíme na tenké plátky. Ty ještě můžeme v dlaních dobře promačkat, aby byla křehčí. Jablíčka oloupeme a nakrájíme je na co nejdrobnější kostičky.

Zde je potřeba říci, že využít můžete také cibuli žlutou, nicméně chuť cibule červené je o chlup jemnější.

Do velké pánve dáme olivový olej a rozehřejeme ho. Na mírném plameni pak smažíme cibuli, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Neděste se toho, že to bude trvat klidně 15–20 minut. Trpělivost zde dobré čatní přináší. K cibulce přidáme jablka a opět smažíme dalších 5 minut.

Dochucujeme

K jablkům a cibuli přidáme třtinový cukr a také sůl. Zde opravdu doporučuji použít cukr třtinový, dobré kvality. Má svou nezaměnitelnou chuť a do čatní se skvěle hodí.

Vše dále mícháme, aby nám i cukr začal lehce karamelizovat.

Přibližně po 5 minutách přidáme balsamico a také ocet plus nové koření s bobkovým listem a ještě vaříme, dokud nám nevznikne krásně hustá směs. Už teď je při ochutnávání naprosto boží.

Ke konci přidáme ještě prolisované stroužky česneku, kterým dáme 2–3 minuty vaření a máme hotovo.

Cibulovo–jablečné čatní můžete jíst vlastně okamžitě, ale rozhodně neuděláte chybu, když jej uskladníte.

Jak si uskladnit čatní

Čatní se skvěle hodí jako jedlý dárek – tedy pokud vám nějaké zbyde. 🙂

Je tedy důležité vědět, jak ho správně uskladnit. Základem je mít velmi dobře vyčištěné sklenice – vypláchnuté vodou a vysušené někde dnem vzhůru na útěrce. Dbejte také na důkladné vyčištění víčka. Často se opomíjí a v něm je mnohdy spousta nečistot, který poklad v podobě čatní dokážou zničit během pár dní. A to je škoda.

Sklenice máme. Směs čatní do nich tedy přendáme a dobře upěchujeme lžící. Zde opět pozor na manipulaci a hlavně mlsání. Lžíci berte čistou a rozhodně neochutnávejte, aby se čatní nekontaminovalo nečistotami.

Sklenici dobře uzavřete, nechte vychladnout a poté s nimi hurá do lednice. Takto vydrží několik týdnů.

Ať vám chutná a dělá radost!
Pája

PS. Pokud vás lákají i jiné příchutě čatni, můžete vyzkoušet například toto moje broskové.