Pokud si stejně jako my libujete v krémových polévkách, tak vám dýňová polévka s kokosovým mlékem a křupavými kousky opražených oříšků bude zaručeně chutnat.

Pro přípravu dýňovky vřele doporučuji dýni hokkaido. Jednou jsem připravovala z jakési nazelenalé kolegyně a nechutnala úplně hvězdně. Sice jsme to snědli, ale už bych to neopakovala.

Ingredience na dýňovou polévku s kokosovým mlékem


½ dýně hokkaido
1 mrkev
⅙ celeru
2 stroužky česneku
1 menší cibule

2 bobkové listy
3 kuličky nové koření
1 lžička kari

1 plechovka kokosového mléka
½ limetky na dochucení
1 lžíce nastrouhaného zázvoru

250 ml zeleninového vývaru

Na dozdobení

Směs ořechů
Chlebové krutonky

Množství: 4 porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Všechnu zeleninu (hokkaido, mrkev, celer, cibuli, česnek) si nakrájejte na menší kostičky – tedy ono je to vlastně jedno, jak budou velké, ale čím menší, tím se rychleji uvaří a tím dřív se napápnete.

Možná si říkáte, proč dávat do dýňové polévky ještě spoustu další zeleniny. Mně osobně to tak přijde chutnější, ale pokud chcete udělat čistě jen dýňovou polévku, tak klidně zpracujte celou dýni a bude také dobře.

Lenoši versus gurmáni

Teď je na čase se rozhodnout, jestli chcete variantu pro lenochy, nebo jste skutečný poctivý gurmán a dáte si s polévkou práci.

Lenoši – na olivovém oleji všechnu zeleninu lehce posmažte a poté zalejte bujónem. Dolejte obyčejnou vodu tak, aby zelenina byla ponořená. Není nutné, aby zde bylo víc vody.

Gurmáni – vezměte všechnu zeleninu a dejte ji na pečící papír a pekáček. Pokapejte olivovým olejem. Nechte tak 20-30 minut v troubě na 220°C, aby zezlátla. Je to sice malý detail pro lidstvo, ale pro vaší polévku zásadní krok vpřed. Opečenou zeleninu pak dejte do hrnce a zalijte bujónem a obyčejnou vodou, aby zelenina plavala.

Jdeme dál

Do hrnce ještě přidáme bobkový list, nové koření a necháme vařit. S limetkou, kokosovým mlékem a zázvorem se zatím netrapte. Na ty dojde. Nezapomeňte to celé dosolit podle svých potřeb.

Když už je zelenina měkká, vhoďte ji do mixéru i s vodou (já použila tento tyčový, ale zvládl by to i robot nebo klasický mixér). Přidejte ještě nastrouhaný zázvor. Zde opatrně. Pokud nejste na zázvor zvyklý, postupujte obezřetně a spíše ho dávkujte po malém množství. A mixujeme….a ještě…pěkně dohladka.

Vraťme směs do hrnce a ještě pod ní zatopme. Teď už je na čase přidat ještě kokosové mléko a lžičku kari. Nechte lehce provařit a podle chuti přidejte ještě trochu vymačkané limentky. Opět doporučuji ochutnávat, abyste pak nebyli překvapeni tím, že je na vás třeba moc limetkové.

Máme skoro hotovo!

K polévce se skvěle hodí opražené oříšky nebo dokonce pistácie. Nechte je jen trochu prohřát a osmažit na pánvi s malou lžičkou olivového oleje. Je to super.

Pokud nejste oříškoví, můžete polévku doladit opečeným chlebem. Nebo si to dejte i s oříšky i chlebem. To je možná nejlepší.

Dobrou chuť
Čubička

PS: Pro další polévkovou inspiraci jukněte do polévkové kategorie receptů.