Jsem velikým příznivcem sladko-slaných výrazných chutí. Když mě k tomu ještě něco ostrého práskne přes čumák, tak je to super. Ale zase s mírou…víme jak. Tekoucí slzy a nudle z nosu nejsou zrovna nic elegantního, ale když to tak jako příjemně stáhne půlky, tak je to paráda.

Pro klasiky by mohlo být možná malinko barbarství vytvářet z něčeho tak krásně chlupatého, voňavého a chutného, jako jsou broskve, něco jiného, než marmeládu. Ale věřte mi, že broskvové čatní je krásná věc. Vynikající ke grilovanému masu, nebo jen tak na mlsání, …nebo třeba k paštice.

Není se čeho bát, protože recept je jednoduchý.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Broskvové čatní

Ingredience

Množství: 4 menší skleničky

1 kg broskví
2 menší jablíčka
2 cibule
3 cm velký čerstvý zázvor
5 stroužků česneku
1 lžička chilli
8 lžic cukru (třtinový super)
1,5 lžičky soli
1 lžička octa – vinný ještě lepší a toho klidně velkou lžíci

 


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Nejprve je potřeba si spařit broskve, aby z nich šla jednoduše sloupnout slupka. Vložte je do vařící vody a po pár sekundách je přeložte do studené vody. Loupání pak jde samo 🙂

Broskve si nakrájejte na kostičky a přidejte oškrábaná jablíčka. V hrnci si na lžičce oleje osmahněte do zhnědnutí cibule a poté přihoďte broskve i s jablky. Přidejte chilli, cukr, sůl, ocet a na jemno nasekaný česnek. Nezapomeňte přidat na jemno nasekaný nebo nastrouhaný zázvor. S tím ale opatrně….chuť je plíživě velmi výrazná. Celé nechte probublávat přibližně 30-40 minut, až vznikne hustá a kompaktní omáčka.

Čatní je hotové! Teď už jen dodat krásný plátek masa a radost je na světě!

Čubička