Ať si kdo chce, co chce říká, krásně kyselí odležení utopenci jsou klasika! Zastánci dietnější stravy přivřou očka a alespoň kousíček ochutnají.

Oni totiž takoví nakládaní utopenci, když jim dáme čas, aby se krásně rozleželi, jsou naprosto lahůdkou! K nim pivo a dobrý chléb a skvělá večeře je na světě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Utopenci

Ingredience na utopence

Množství: 4 porce

1 l sklenice

8 špekáčků
4 střední cibule (200 g)
2 lžíce hořčice
2 stroužky česneku

Na nálev:
500 ml vody
100 ml octa
1 lžička soli (7 g)
1 lžíce cukru (15 g)
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
2 stroužky česneku


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Špekáček nebo buřt?

Jestliže chceme být k sobě a také ostatním utopencovým strávníkům ohleduplní a na naše bříška laskaví, pojďme si dopřát špekáček. Ono co si budeme povídat, ani špekáček není zrovna dietka, ale jednou za čas si dopřát a takzvaně zaprasit je potřeba.

Jděte po dobrém vyhlášeném špekáčku! Dobrý špekáček by totiž měl obsahovat větší podíl skutečného masa (cca 20 % hovězí, 50 % vepřové a 30% špek) a měly by se mu obloukem vyhnout různé kličky, kosti, podezřelé semletiny, které se bohužel v buřtu dost často vyskytují. Nejlepší je mít svého spolehlivého řezníka popřípadě se poptat, kde takový dobrý špekáček sehnat.

Připravujeme utopence

Ještě než se vrhneme na podstatu celých utopenců a to nálevu, připravíme si vše ostatní.

Špekáčky nařízněte podélně a vetřete do nich hořčici smíchanou s prolisovaným česnekem. Chcete-li být klasici, tak hořčici a česnek nedávejte, ale věřte mi, že tato kombinace dodá utopencům šmrnc!

Cibuli nákrajejte na tenké plátky a promněte je v ruce, aby se rozdrolily. Pár slziček asi ukápne, ale pro dobré jídlo je potřeba se obětovat. Cibulí můžete napěchovat rozřízlé špekáčky.

Nálev

Co by byli utopenci bez pořádného nálevu. Každý máme trošku jiné chuťové preference a já za sebe musím říct, že mám ráda nálev hodně výrazný a to sladko-slano-kyselý až se mi prsty u nohou zatínají v pěst. Nebojte se proto ten svůj top nálev ladit dle vašich potřeb a třeba ho více osladit nebo zjemnit větším množstvím vody.

Do hrnce dejte všechno kořeníbobkový list, pepř a nové koření. Přidejte vodu, ocet a dobře promíchejte s cukrem a solí. Celý nálev nechte projít varem a hlavně ho nezapomeňte ochutnat. Chutná? Paráda.

Pokud by byl na vás příliš rázný, lze ho vždy rozředit vodou popř. dosladit či dosolit. Nebojte se toho.

Skládáme utopence

Vše máme připravené, nálev můžeme nechat chladnout a jdeme skládat utopence do sklenice. Tu si před tím nezapomeňte dobře očistit a vypláchnout horkou vodou. Zabráníte tak potencionálnímu zanesení breber do utopenců.

Na dno sklenice dejte vrstvu cibule, poklaďte špekáčky a opět vrstvu cibule. A tak stále dokola až k okraji sklenice.

Jdeme topit. Utopenci musí být komplet ponoření do nálevu. Dolijte ho tedy až ke kraji sklenice a s celou sklenicí jemně zaklepejte. Zaprvé tak vyženete vzduchové bubliny, které by mohly nadělat paseku a zadruhé se ve sklenici vše lépe porovná. Dolijte případně nálevem.

Sklenici dobře uzavřete a nechce v chladu a tmě týden odpočívat. Holt čím déle, tím lépe.

O týden později… Utopenci se na vás budou doslova smát! Ach ta chuť.

Nejlepší jsou s dobrých chlebem a pivem.

Dobrou chuť
Pája

PS. Pro milovníky masa tu mám speciální kategorii Maso, masíčko.