Domácí kečup – patlat se s tím nebo nepatlat? To by vlastně ani neměla být otázka, protože jednoznačně platí jděte do toho!


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Čerstvě utrženo.


Jako je okurková sezona, máme i sezonu jablečnou, cuketovou, ale právě i rajčatovou. Je to krásné období, kdy je naprostým hříchem se nekrmit rajčaty po kilech. A když už jich je přehršel a začínají měknout, co pak s nimi?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí kečup

Ingredience na domácí kečup

Množství: 500 ml

1 kg rajčat (např. Strabena či Nelinka)
2 cibule (100 g)
2 jablka (100 g)
3 bobkové listy
3 hřebíčky
3 nová koření
5 celých pepřů
1 špetka skořice (2 g)
cca 70 ml octa
50 ml vody
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce cukru (15 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 105 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Příprava dobrého domácího kečupu je zcela zásadně závislá na výběru dobrých měkkých a sladkých rajčat. Sehnat je můžete většinou od konce června po celé léto – vše se odvíjí, odkud rajčata máte a zda jsou ze skleníku nebo pěstovaná uvnitř.

Já jsem pro tento recept vybrala rajčata druh Strabena od Čerstvě utrženo. Strabeny mají krásně soudkový tvar a chuťově jsou naprosto skvostná. Sladká a šťavnatá – přesně to, co do kečupu chcete.

Pokud jste ještě na rajčata od Čerstvě utrženo nenarazili, velmi doporučuji ochutnat. Farmáři od nich totiž dokáží naše milá rajčátka pěstovat po celý rok a zásobit vás tak tou pravou rajčatovou chutí kdykoli. Co si totiž budeme povídat –  asi každý z nás moc dobře zná, jak například v zimě chutnají kupovaná rajčata ze zahraničí… Brr.

Domácí kečup

Rajčata máme, takže teď už jen ta hlavní vařící alchymie.

Příprava domácího kečupu je velmi snadná. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, rajčata nakrájíme také na kostičky nebo měsíčky… Jak je libo. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.

Do hrnce dáme nakrájenou cibuli, rajčata a jablka, přidáme koření – nové koření, pepř, hřebíček, skořici a bobkový list, osolíme, ooctujeme, ale nesladíme. To až ke konci.

Tuto směs necháme vařit přibližně 1 1/2 hodiny bez pokličky. Nezapomeňte vařečkou směs občas promíchat, aby se nepřipalovala.

Ke konci vaření postupně přidávejte cukr – zde je na místě ochutnávat a zkoušet, jestli je kečup dostatečně sladký a slaný a popřípadě doladit. Stejně tak se dá pracovat i s octem a směs klidně přikyselit.

Mixujeme, pasírujeme

Aby byl domácí kečup krásně jemný a hladký, budeme ho nejprve mixovat a to klidně 1–2 minuty.

Pak ho ještě propasírujeme přes síto, aby byl skutečně echt heboučký.

Pokud by vám jeho konzistence připadala moc tekutá, nechte ho ještě redukovat (probublávat na mírném plameni).

Plníme do sklenic

Domácí kečup je hotov, takže teď už jen ho někde uskladnit. Aby nám chlapec vydržel co nejdéle, je potřeba, jako ostatně u každého uskladnění, abychom sklenice či lahve, do kterých jej budeme dávat, byly pečlivě vymyté horkou vodou (a ještě lépe vyvařené) a aby oschly na čisté utěrce. Nezanedbejte ani víčka, ve kterých se ráda drží plíseň a nečistoty.

Kečup pak do sklenic přelijte a nechte vychladnout dnem vzhůru. A je hotovo!

Užijte si tu úžasnou koncentrovanou rajčatovou radost!
Pája