Podzim je za námi, chladná zima před námi a nikomu se pravděpodobně nechce stát v mrazu venku a klasicky si opékat buřty. Pokud vám ale stejně jako mně ta mastná chuť skvěle nezdravého buřta v zimních měsících chybí, potom je recept na buřty na pivě naprosto ideální.

Někdy mě pracovní nasazení natolik vyčerpá, že si bříško samo vyžádá nějakou tu prasárničku zalitou pivem, která by podráždila žlučník, vyprovokovala nejednu tukovou buňku, ale především mě donutila blaženě vrnět s plným pupkem a půllitrem dobře vychlazeného piva v ruce.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Buřty na pivě

Ingredience na buřty na světlém pivu

Množství: 2 porce pro nenažrané, 3 porce pro lidi

6 špekáčků
1 plechovka sekaných rajčat
1,5 dl světlého piva
2 cibule
Sůl


SLAVÍME 10 LET A ROZDÁVÁME…

… ceny za více než 100 000 Kč! Navíc když vyhrajete, uděláte zároveň dobrý skutek a radost školce či škole, kterou sami vyberete. 🙂 Soutěžit můžete zde.
#dělámeradostrádi

PS: A také je to šance, jak získat naši novou chystanou kuchařku Velká polévková bichle mezi prvními (vychází v září).


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Příprava buřtů na pivě není vůbec složitá. Stačí si jen koupit nějaké dobré špekáčky, které obsahují aspoň trochu masa (čím větší podíl, tím je to lepší), pivo (v tomto podání dávám světlé), plechovku sekaných rajčat a když se ve spíži najde nějaká ta cibule, tak to není také od věci.

Buřt si nakrájejte podle vlastní libosti – někdo má rád ježky, jiný zase běžky (nebo také stačí buřty rozpůlit, či rozčtvrtit atd.) a položte je do nějaké vhodné zapékací misky (třeba této), ve které už leží plátky cibule (…u nás v receptu jsme fotili s půlkou cibule. Víc jí doma nebylo, což je pořád lepší než nic).

Buřty přelijte sekanými rajčaty, pivem, popřípadě osolte (špekáčky jsou většinou už dost slané a víc není potřeba) a nechte hezky dozlatova zapéct v troubě na 200°C přibližně 30-40 minut.

Já jsem buřtíky v průběhu ještě otáčela a vyndala je ven až ve chvíli, kdy se z rajčat a piva vytvořil sosík. Jako příloha snad nejde nic jiného než dobrý český chléb.

Chcete-li, mrkněte také na variantu buřtů s tmavým pivem – viz recept Pomazlené buřty na černém pivu.

Dobrou chuť přeje Pája