Buřty na černém pivu jsou lahůdka, která by se podle mě měla daleko více vyskytovat na jídelních lístcích v restauracích a všude jinde. Je pravda, že to nesplňuje trendy zdravé výživy a někdo by mohl říct, že co nějaký buřt v kečupu, ale je to stejné, jako když chcete srovnávat klasické špagety s rajčaty a čerstvou bazalkou a špagety s kečupem a eidamem.

No prostě si můžete samozřejmě připravit pěknou jídelnovou prasečinu, nebo to můžete pojmout elegantněji obléct špekáčka do elegantního a dobrého kabátku. Takže do toho! 

Ingredience


6 špekáčků
2 střední žluté cibule
3 stroužky česneku
1 sekaná rajčata 500ml
2 dl černého piva
1 rovná lžíce cukru
1 lžička soli – dle libosti
1 lžíce majoránky

Množství: 4 porce

Postup přípravy

Doba přípravy:15 minut
Doba vaření:45 minut
Celkový čas:15 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Pokud chcete jednodušší variantu buřtíků, tak tu mám jeden starší recept na BUŘTY NA SVĚTLÉM PIVĚ…taky velká lahoda.

Pokud se vám nechce číst, mám tu VIDEO RECEPT 🙂 (1 minuta)

 

Špekáčky si rozpulte podélně, nakrojte konce a na vrchu je nějak pěkně nakrojte – kreativitě se meze nekladou…já tedy většinou skončím u ježka 🙂

Nakrájejte si cibuli na proužky.

Do zapékací mísy dejte na dno cibuli, položte na ní špekáčky pěkně jeden vedle druhého a přidejte sekaná rajčata, přelijte černým pivem, přidejte cukr, nadrcený česnek, menší lžičku soli (špekáčky jsou sami o sobě většinou dost slané a tuk se vypustí do omáčky, takže není potřeba solit) a přidejte majoránku, kterou mezi prsty rozmělněte.

Celý ten sosík trošku pošťouchejte lžící a nechte buřty péct v troubě na 200°C. Každých 15 minut buřty otočte, aby chytly pěknou barvu a pošťouchejte sos, aby se v něm rozmíchaly chutě koření a rajčat s pivem. Hezkou barvu a chutný sos by měly buřty chytit tak za 45 minut. 

Výtečné jsou buřty na pivě s čerstvým chlebem a samozřejmě PIVEM!!!

Pochutnejte si 🙂

Paní Čuba