Domácí Baileys
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/domaci-baileys/
Není nad to si jednou za čas osladit život něčím jemně alkoholickým. Domácí Baileys vás usadí do křesla a vy budete vrnět jako malé kotě blahem.Ta chuť, to je čistý koncentrovaný hříšek k zulíbání.
Domácí Baileys je co do přípravy tak naprosto jednoduché a rychlé. Dokonce je to podstatně rychlejší než příprava klasického vaječného likéru.
Výsledkem vašeho přibližně 10 minutového snažení bude příjemně krémový likér karamelovo–čokoládové chuti který budeme muset chránit vlastním tělem. 🙂 Baileys je také skvělým jedlým vánočním či jiným dárkem, kterým na 100% potěšíte.
Ingredience na domácí baileys
Množství: cca 1,5 litru2 plechovky karamelového salka (2 x 397 g)
500 ml whisky či rumu
2 lžíce silné kávy (poctivé espresso ideálně)
40 g rozpuštěné hořké čokolády
1 smetana na šlehání (min. 31%) (200 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jste milovníci sladkých krémových likérů neboli čůč? A kopete spíš za vaječný likér, nebo třeba právě za Baileys? Ať tak či onak, tyto sladké likéry dokážou naprosto spolehlivě pohladit po dušičce. Akorát tedy člověk nesmí moc přemýšlet nad tím, že jsou totální kalorickou bombou. Ale co. Jednou za čas je potřeba se mile odměnit.
Domácí Baileys se stalo mým favoritem ze dvou důvodů. Prvním z nich je ta naprosto fantastická chuť. Druhým pak super jednoduchá příprava, protože narozdíl od poctivého vaječňáku, který je potřeba trošku nahřát, zde máte hotovo doslova za pár minut. Všechny ingredience totiž stačí jen promixovat a je to!
Příprava Baileys
Připravte si větší mísu, ve které budete moci mixovat.
Do ní pak přidejte všechny ingredience – whisky (popř. levnější rum), karamelizované kondenzované mléko (tzv. salko), smetanu na šlehání, trošku čerstvé kávy (čím lepší zvolíte, tím lepší bude chuť) a také rozpuštěnou hořkou čokoládu.
Tuto směs pořádně rozmixujte ideálně tyčovým mixérem. 1-2 minuty budou tak akorát. Ochutnejte. Skvělé, že?
A máte hotovo! Dokonalé pohoštění nebo dárek je na světě! Z této dávky budete mít přibližně 1,5 litru. Věřte, že domácí baileys jako z pohádky se stane hitem. Před konzumací ho nezapomeňte pěkně protřepat a nic se nebojte, když se na povrchu utvoří tuková zátka.
I přes to, že recept neobsahuje syrová vejce, tak vzhledem ke smetaně doporučuji skladovat v lednici nebo na chladném místě. Ať si neuděláme trable.
PS. Jestliže chcete dopřát tuto lahůdku i dětem, vynechte whisky či rum a je hotovo. Nezapomeňte také vyzkoušet můj recept na domácí vaječňák.
Dobrý den, chystám se vyzkoušet a zajímalo by mě pár věcí rozpuštěna čokoláda musí být vychladlá? A jaká je prosím trvanlivost, i když budu uchovávat v lednici? Děkuji
Dobrý den, Lucko, rozpuštěná čokoláda nemusí být vychladlá, protože se tam nedává vejce, takže se nemá co srazit.
Tam i ta trvanlivost při šetrném zacházení (čisté sklo, žádné olizování víčka atd.) je klidně měsíc. Toho bych se nebála. 🙂
Dobrý den, tu smetanu na šlehání vlijete do mísy studenou? Nesrazí se to ? Díky za odpověď 🙂
Klidně může být i studená. Samozřejmě pokojová teplota je lepší, ale tím, jak je smetana hodně tučná, tak by se srazit neměla. Pája
Dobrý den, ta smetana ke šlehání, kterou jste použila, měla 200 ml nebo 250 ml? Děkuji za odpověď a přeji pohodové Vánoce.
Nicole, bylo to 200 ml. Hned v receptu upravím.
Mějte se dobře, Pája
Super recept
Jen se chci ještě zeptat, musí se uchovávat v ledničce? Děkuji za odpověď a přeji krásné Vánoce
Dobrý večer Ivano,
vajíčko sice v receptu není, tak jak to třeba je u vaječňáku, ale jelikož je tam smetana, radši bych jej skladovala v lednici. Je to jistota. 🙂