Tentokráte si dáme jednoduchý a řekla bych klasický hovězí hamburger, který, když se udělá z dobrého masíčka, je naprostou delikatesou.

Kromě klasického hovězího hamburgeru existuje celá řada naprosto bezvadných variant, které taky stojí za ozkoušení a časem se k nim dostaneme. Což takhle třeba varianta s modrým sýrem, křupavou slaninou, pečeným ananasem, chilli, vajíčkem atd.?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Klasický hovězí hamburger s čedarem

Ingredience na klasický hovězí hamburger

Množství: 2 porce

300 g hovězího (přední – ideálně krk)
2 burgerové bulky
4 plátky chedaru
1/4 červené cibule
1 větší rajče
2 lžíce majonézy
1 lžíce hořčice
2 plátky hlávkového, ledového nebo římského salátu


TIP: Chystám vlastní kuchařku, Velkou svačinkovou bichli! Celkem v bichli najdete 190 receptů na výborné, kvalitní a vyvážené svačiny (nejen) do školy. Chceš svačinkovou inspiraci? #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 25 minut

Jaké vybrat maso na hovězí hamburger?

Jelikož si tu teď šmudláme ten klasický z nejklasičtějších hamburgerů, základem je dobré hovězi. Co to znamená? Ideální je takové hovězí, které není příliš libové (maso by bylo suché). Vhodným materiálem je tedy hovězí přední, nejlepší pak krk.

Na mase burger stojí, leží, běží a i kolísá, takže si ho ideálně namelte doma, abyste opravdu měli jistotu, že nemelete psy i s boudama (na mletí mohu doporučit tohoto robota).

Co dál?

Namleté maso lehce posolte a přidejte lžíčku studené vody. Voda pomůže masu se dobře spojit. Maso pak pečlivě prohněťe a švihněte s ním párkrát o stůl. Spojí se pak ještě lépe.

Vytvarujte si dva krásné kulaté plátky cca 1 cm vysoké. Maso se pečením stáhne a ztloustne na výšku. V bocích naopak ubude, takže počítejte s tím, že je lepší burger vytvarovat větší než je bulka, aby tam pak nebyl jen takový usopleneček nedomrlý.

Do masa ani nemusíte přidávat další koření. Pokud je kvalitní, tak jeho chuť udělá své. Pokud ale rádi pepříte, tak opepřete.

Zelenina a jiný dekor

Ještě než začnete grilovat nebo smažit, připravte si zeleninu k dozdobení. Rajčátka a červenou cibuli (je sladší) pokrájejte na tenké plátky. Připravte si také čedar (na burgery je fakt nejlepší, věřte mi) a rozkrojte si bulky.

Jdeme grilovat, péct a tak vůbec.

Grilujeme, pečeme

S časem je to vcelku ošemetné. Záleží na tipu masa, ale i tloušce hamburgeru a na vašich preferencích, jak moc ho chcete mít propečený.

Na grilu je dobré hamburger nechat pěkně zatáhnout přilbližně 3-4 minuty na jedné a poté 3-4 minuty na druhé straně. Nejlepší rada je, burger prostě zkusit ochutnat, jestli je dodělaný podle vašich představ.

Na pánvi je to podobné. Dobré je dát jen malinké množství oleje a pánev nechat rozehřát na středním plameni, až se z ní začne kouřit. Pak opékat z jedné i druhé strany.

V airfryeru – to jsme teď naposledy zkoušeli my. V něm jsem burgery dělala přibližně 8-9 minut. Měla jsem z toho popravdě respekt a čekala jsem leccos. Naštěstí se povedlo a maso zůstalo uvnitř krásně šťavnaté a na povrchu bylo úžasně opečené.

Na poslední minutu před dopečením masa přidejte také na prohřátí bulku, aby pěkně křupala. Přiznám se, že jsem nedělala domácí, ale koupila jsem čerstvou burgerovou bulku a taky to bylo super.

Velké finále

Bulky potřete majonézou a hořčicí, přidejte maso a na něj čedar (ten můžete také na poslední minutu přidat na gril či pánev, aby se dobře roztekl), zeleninu, přiklopte a jděte na to.

Měla bych dodat, že by si maso mělo chvilku odpočinout, ale ze zkušenosti mám pocit, že jakmile začnu hamburger skládat, tak to stejně chvilku trvá a než se opravdu dostane až ke strávníkům na stůl, je už maso pěkně rozležené a nejlepší.

A co k tomu? Mně často stačí burger samotný, ale je pravda, že třeba moje drahá polovička si k němu moc ráda dává domácí hranolky a ještě netnou dávku majonézy. A je to super, co si budeme….

Dobrou chuť,
Pája