Je možné, že pro někoho může být jednodušší a pohodlnější si koupit namražené cosi převlečené za bramborovou hranolku, hodit to do přepáleného oleje ve fritovacím hrnci nebo trouby a chrochtat si nad tím, jak jsou to dobré hranolky.

Ale jsem si jistá, že každého, kdo se aspoň jednou zakousl do domácí křupavoučké hranolky, minimálně hlodá svědomí, když hranolku podvede a je jí nevěrný s namraženinou.

Jako paní Čuba dávám přednost skutečné bramboře, osmažené v čistém oleji, která pěkně křupne a na nic si nehraje. Je pravda, že s tím musíte strávit asi o 10 minut víc času, než s převlečenou hranolkou, ale výsledek za to stojí.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí hranolky

Ingredience

Množství: 4 porce

8 větších brambor
Sůl
Fritovací olej


NOVÝ ROK = NOVÉ SVAČINY

Co připravit zítra ke svačině? Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 20 minut

Technika dobré hranolky je jednoduchá. Nakrájejte si oškrábanou bramboru na vámi zvolený tvar  – hranolek, kostičku, měsíček, plátek… a velmi důkladně hranolky propláchněte studenou vodou tak, aby se z brambor uvolnil škrob. Opláchnuté hranolky pečlivě otřete například v útěrce nebo papírovými kapesníky, aby ke smažení šly pěkně suché.

Pak už jen smažte na rozpáleném oleji do zlatavé barvy a usmažené hranolky nechte odkapat, nebo je nechte vysušit na papírových ubrouscích.

Nakonec hranolky osolte a s chutí konzumujte!

Paní Čuba