Poctivá domácí česnečka je takový skvělý jednoduchý polevkový všelék. Hodí se ve chvílích, kdy je vám mizerně a potřebujete vyhnat červa z těla a je jedno, jestli jde třeba o kocovinku nebo virózku). 

Variací na česnekové téma je velká spousta, ale já tu teď pro vás mám tu naši, na které jsem vyrostla a se kterou jsem se nikde jinde nesetkala. Což je škoda, protože je to varianta naprosto božská, jednoduchá a zasytí i jako hlavní jídlo. V čem je tak speciální? Mrkněte dál.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Maminčina poctivá česnečka

Ingredience na domácí česnečku

Množství: 4

1 l masového nebo zeleninového vývaru
4 plátky staršího chleba
1 lžíčka majoránky
špetka kmínu
4-5 stroužků česneku

K doplnění

6 středních brambor
3 bílé cibule
2 lžíce sádla nebo oleje


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 40 minut

Neobvyklá domácí česnečka?

V čem je tedy tato naše česnečka tak zvláštní? Možná se pletu a dělá ji spousta domácností, ale zatím jsem se s ní nikde nesetkala. Její zvláštnost tkví v tom, že se do ní nedává ani sýr, šunka, křupavý chléb ale velmi jednoduše se používá chléb starší a jen do polévky namočený. Jednotlivé kostky se krásně nasají vývarem a je to prostě bájo.

Tím to ale nekončí. Tohle je totiž česnečka s bramborem…ne tak ledajakým, ale se šťouchaným bramborem s cibulkou. Ten se k polévce nabírá na lžíci a jí se společně s polévkou. Klepete si na čelo? Jen to vyzkoušejte :).

Jdeme na to

V první řadě si dejte vařit brambory ve šlupce s troškou soli. Budeme je potřebovat na šťouchnutí. Na pánvi si na 2 lžících oleje nebo sádla opražte na proužky nakrájenou cibuli (kostky jsou taky v pohodě). Přílohu máme v procesu. Jdeme na polévku.

Poctivá česnečka vs. nepoctivá česnečka

Jak to teď myslím? Úplně ideální je mít někde schovaný domácí vývar například z kuřete, slepice nebo vepřový či hovězí. Popřípadě se dá použít i vývar zeleninový. Já si ráda vývary mrazím, aby byly vždycky po ruce. Tím se celý proces velmi zrychlí a polévka je hotová za pět minut. A hlavně pak je to opravdu echt poctivá česnečka.

Pokud ale nemáte připravený vývar, zbývá vám následující:

  • Vývar od píky uvařit a tedy si krapet počkat.
  • Udělat polévku opravdu na chudo a nechat jen vodu například se lžící sádla (plus se dá vylepši opečenou cibulkou), dosolit, dokořenit atd. Dá se, ale není to ideální.
  • Použít kupovaný bujon. Těch existuje celá řada a samozřejmě čím kvalitnější, tím lepší. Nikdy se to ale nevyrovná poctivému vývaru. Co si ale budeme povídat, taky jsem už takhle česnečku několikrát dělala a přežili jsme.

Vývar máme, jdeme dochucovat.

Do vroucího vývaru přidejte utřený česnek s troškou soli a už dále nevařte, pokud chcete opravdu intenzivní chuť. Pro menší intenzitu česnek vařte ještě chvilku ve vývaru. Přidejte také špetku kmínu, který dodá vývaru výbornou chuť. Nakonec, klidně až po vypnutí plotýnky, přidejte promnutou majoránku.

A co dál?

Jdeme na postarší chléb. Ten nakrájejte na kostky a přidejte do vývaru. Nechte ho aspoň 5 minut nasávat tu dokonalou vývarovou dobrotu. Zatím můžeme dokončit brambory.

Oloupejte si uvařené brambory ve slupce a prošťouchejte je tak, jak vám to chutná. Přidejte do nich usmaženou cibulku i s olejem (ten to parádně promastí) a posolte podle chuti.

Velké finále

Všechno už máme připravené, takže je čas servírovat.

Do misky dejte polévku s chlebíky a do jiné mističky nebo na talířek si dejte šťouchlé brambory. Je to naprosto geniální a jednoduchá kombinace, která chuťové buňky překvapí, zaskočí a potěší. Jen to zkuste a věřte mi.

Dobrou chuť
Pája – Kuchti.me

PS. Pro další polévkovou inspiraci se podívejte na Polévka je grunt.