Máte rádi dobré maso, dobrou omáčku a ještě k tomu rychle připravené jídlo? Tradiční hovězí stroganov budete zaručeně milovat. Tedy pokud ho už neznáte. To pak můžeme diskutovat o tom, jak skutečně vypadá ta nefalšovaná nejvíc originální varianta ;).

Dřív jsem tuhle dobrotu brala tak nějak ne úplně vážně a s patřičným respektem, který si zaslouží. Prostě to bylo nějaké maso a k tomu nějaká omáčka. Časy se ale mění a dneska je pro mě příprava stroganova vysloveně svátek.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Tradiční hovězí stroganov

Ingredience na hovězí stroganov

Množství: 2 porce

300 g roštěné nebo hovězího špalíčku
Sůl
Pepř
Hladká mouka
1/2 lžičky červená paprika
Olej
Hrudka másla
1 malý rajský protlak
Čtvrtka omytého citrónu
Kysaná smetana
5-6 žampionů
2 lžíce nasekané cibulky
1 lžička dijonské hořčice
cca 100 ml vody

PŘÍLOHA

1 větší hrnek kulatozrnné rýže

TIP (krátké & poučné video): Přemýšlíte nad tím, co jíte? A taky občas jako já skočíte na lep nějakému super zdravému trendu? Mrkněte na krátké video (pořad Rozum v troubě) a pojďte se taky trochu vzdělat. #obchodnicisezdravim

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Hlavně nudličky

Stroganov je o dobrém kvalitním hovězím mase. Pokud to chcete nějak ošulit a použít cokoli jiného než roštěnou nebo špalíček, koledujete si o to, že vás budou v noci chodit strašit předkové stejnojmenného rodu.

Já jsem v receptu použila hovězí roštěnou, kterou jsem nakrájela na tenké nudličky cca 0,5 – 1 cm široké. Co dál?

Příprava

Protože jde o super rychlou minutku, připravte si všechno potřebné pod ruku a vše si předkrájejte – cibulku na kostičky, žampiony na plátky a nechte vařit rýži či cokoli jinak vhodného jako přílohu. Smetanu, protlak, sůl, pepř, mouku, citron a hořčici si nechte taky někde po ruce.

Bude to minutka

Nakrájené hovězí nudličky posolte, opepřete, popaprikujte a pomoučte. Jemně prohněťte a šup s tím na pánev s troškou oleje. Nudličky by měly mít dostatek prostoru, aby se mohly zprudka osmahnout a nepustit šťávu. Pokud bude v pánvi přetlak, riskujete, že maso pustí šťávu. Nejde o konec světa, ale už to prostě nebude ono. (Já jsem na pánvi přetlak měla a bylo to o prsa).

Maso restujte opravdu jen velmi krátce. 2-3 minuty často stačí.

Vyjměte ho z pánve a ideálně ho odstavte někde na teplý talířek, aby se příliš nevysušilo nebo nevychladlo.

Jdeme dál!

Omáčka

Do pánve po masu dejte hrudku másla a nechte na mírném ohni zpěnit cibulku a žampiony.

Přidejte rajský protlak, lžičku dijonského hořčice, šťávu z 1/4 citronu popřípadě špetku soli a přelijte vodou. Pokud máte někde ukrytý vývar, tak samozřejmě využijte ten. Nechte vše probublat a přidejte kysanou smetanu, která by taky měla trochu probublat.

Nakonec přidejte ještě proužky opečeného hovězího i s výpekem, promíchejte a už nevařte.

U nás doma se hovězí stroganov podával vždy s rýží, ale ruská tradice tvrdí, že se nejčastěji podával s opečenými brambory. Volte, co srdce ráčí a užívejte si tu lahodu.

Dobrou chuť
Pája