Dýňové noky se špenátem a kysanou smetanou velmi zásadně změní váš pohled na noky. Asi každý totiž známe klasické bramborové a jako dobré, ale což takhle je ozvláštnit právě jemně sladkou a lahodnou dýní? Zamilujete si je.

Jejich příprava není vůbec složitá a jediné, co trošku zdržuje, je pečení dýně. Výsledek ale stojí za to a ostatní strávnici vás budou milovat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dýňové noky se špenátem a kysanou smetanou

Ingredience na dýňové noky

Množství: 4 porce

Těsto na noky

500 g dýně (hokkaido)
300 g hladké mouky
1 špetka soli
1 žloutku

1 lžíce olivového oleje na zapečení dýně

Na špenátovo–sýrovou směs

1 balení špenátu
1 stroužek česneku (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
1 špetka soli (5 g)
1 zakysaná smetana (190 g)

Mouka na pomoučení válu


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Připravujeme dýni

Začneme tím, že dýni hokkaido očistíme, vydlabeme a nakrájíme klidně na větší kousky (2×2 cm) i se slupkou. Kostky dáme na pečicí papír a promícháme společně se lžící olivového oleje a necháme péct v troubě přibližně 30 minut na 200 °C – dýně by měla změknout a chytit nazlátlou barvu.

Možná si říkáte, proč prostě dýni neuvařit v osolené vodě? Je to také cesta, ale zcela upřímně vám říkám, že pečení dýni sluší daleko víc a dostanete tak z ní to nejlepší. A to voda se solí prostě neudělá.

Takto upečenou dýni nastrouháme najemno popřípadě rozmixujeme a necháme ji vychladit. Rozmixováním se nám povede zpracovat i slupku

Těsto na noky

Rozemletou dýni lehce osolíme, přidáme žloutek a zapracováváme mouku. Tu přisypávejte postupně, podle toho, jak si ji dýně nasaje a jak bude těsto hutné. Rozhodně doporučuji mít po ruce dostatek mouky.

Vzniklé těsto by nemělo být lepivé, mělo by lehce pružit a držet tvar.

Těsto si postupně rozválíme na váleček cca 2 cm tenký a vykrajujeme z něj přibližně 1 cm tenké válečky. Ty pak vyválíme dlaní v mouce a pomoučenou vidličkou lehce zmáčkneme (vzniknou tak pověstné varhánky) a noky házíme do vroucí osolené vody.

Stačí jen 2–3 minuty a je hotovo! Správně uvařený nok plave na hladině a je krásně měkký.

Špenát a kysaná smetana

Protože v jednoduchosti je krása, stačí k těmto vynikajícím dýňovým nokům smíchat trocho spařeného či šetrně zpracovaného špenátu mraženého, který smícháme se stroužkem česneku, špetkou soli, pepřem.

Promícháme s noky a dokonalé jídlo je na světě!

S čím jiným lze dýňové noky kombinovat?

Díky jejich velmi lahodné a specifické chuti je škoda jich využívat například jako přílohu. Parádu nadělají samy. Často jim stačí třeba jen troška másla a čerstvé bylinky. Nebo například sýrová omáčka a lehce křupavá brokolice či hrášek. Výbornou službu také udělá nastrouhaný parmezán a třeba troška opečené slaniny. Nebojte se experimentovat. Je to dokonalost.

Dobrou chuť přeje Pája