V jednoduchosti je krása a pokud jde o palačinky se špenátem a ricottou, ty jsou toho nejlepším příkladem. Je to bezvadná bezmasá dobrůtka, která ale rozhodně nezklame nikoho. Palačinky si krom toho můžete připravit buď metodou rychlou a to bez zapečení, nebo to vše ještě trošku poladit v troubě a zapéct je. Oboje má svoje kouzlo a je to geniálně dobré.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Palačinky se špenátem a ricottou

Ingredience na palačinky se špenátem a ricottou

Množství: 4 porce - 12 palačinek

Na palačinky

3 vejce
300 g polohrubé mouky nebo hladké – ideálně dát v poměru půl na půl
600 ml mléka
špetka soli

Na plnění

400 g ricotty
300 g čerstvého špenátu
50 g parmezánu
1 stroužek česneku
špetka soli
1 lžička olivového oleje

Rostlinný olej na smažení


TIP na vděčný vánoční dárek: V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně. #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Palačinky

Pokud se dáte do vyhledávání nejlepšího receptu na palačinky, zjistíte, že existuje asi tak tisíc různých osvědčeně nejlepších a nejspolehlivějších. Kdo se v tom má vyznat? Hlavně když ty nejlepší mám pro vás samozřejmě já. 🙂

Těsto na ně připravuji podle jednoduché metody poměru 1:1:2 (vejce, mouka, mléko) a zatím se vždy osvědčily a nebyly s jejich přípravou žádné velké trable.

Taková malá myšlenková vsuvka a otázka hlavně na pány. Všude kolem slýchám, jak muži svým polovičkám připravují palačinky. Že je to často to jediné jídlo, co zvládnou, zato ale zase naprosto dokonalo. Proč? Eh? To by mě zajímalo. 

Takže ale zpět k tomu těstu. Z vajíček, mouky, mléka a špetky soli si vypracujte krémové těsto a na trošce oleje smažte jednotlivé palačinky.

Co je ta troška oleje?  Za mě je nejlepší na pánev nalít malou lžičku rostlinného oleje (olivový je moc aromatický) a tu rozetřít papírovým ubrouskem. Tím pak pošmrdlat pánev před další palačinkou a tak stále dokola. Palačinky tak nebudou moc naolejované, ale zároveň na nich trošku toho něčeho ulpí. Většinou trošku oleje na pánev přidávám po třetí palačince.

Špenátová směs

Palačinky odpočívají někde v rohu, takže je na čase si připravit jednoduchou směs, kterou je naplníme.

Na pánvi nechte na trošce olivového oleje opražit česnek. Dodá oleji příjemně česnekovou chuť. Stačí mu 1-2 minuty.

Pak do pánve přidejte čerstvý špenát a nechte ho 2-3 minuty povadnout. Víc s ním není potřeba experimentovat. Ani ho nesolím. Nechte chladnout.

Jakmile je lehce vlažný, pokrájejte ho na menší kusy.  Pak přimíchejte ricottu, strouhaný parmezán, stroužek česneku a posolte. Vznikne lahodná směs sýra a špenátu. Radši to ani neochutnávejte, jinak se nic nedostane do palačinek a sníte to ještě dřív.

Varianta bez zapékání

Pokud netrváte na tom palačinky ještě zapékat, tak máte vlastně hotovo. Stačí jen palačinky potřít směsí a zabalit je. Tuto variantu mám ráda pro její opravdu super svěží chuť a báječnou chuť třeba i další den.

Varianta zapečená

Máte rádi zapečené? Rozpalte si troubu na 180°C a zabalené palačinky dejte do pekáčku vymazaného troškou oleje. Pak je ještě přesypte parmezánem a nechte na 10 minut zapéct. Jsou výborné hlavně pěkně čerstvé a s rozpečeným sýrem.

Ať tak či onak přeji dobrou chuť
Pája

PS. Pro tu největší palačinkovou klasiku nasladko mrkněte sem.