Přijde mi, že špenátové lasagně jsou trošku opomíjenou sestrou lasagní klasických. Je to ale velká škoda, protože chuťově jsou naprosto báječné.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Country Life.


Troška špenátu, troška bešamelu, dobré těstoviny lasagně a maličko protlaku a výborná bezmasá lahůdka je na světě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Špenátové lasagně

Ingredience na špenátové lasagně

Množství: 4 porce

1 balení lasagní – 250 g
500 g mraženého špenátu
3 stroužky česneku (15 g)
1 špetka soli (5 g)
3 rajské protlaky (210 g)

Na bešamel
2 lžíce másla (50 g)
2 vrchovaté lžíce hladké mouky (50 g)
500 ml mléka
50 g parmezánu
1 špetka soli (5 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 65 minut

Ač se to na první pohled vůbec nemusí zdát, jsou špenátové lasagně vlastně velmi jednoduchá lahůdka, kterou si můžete udělat radost ať už k obědu, nebo třeba k větší véče. Dobrý listový špenát a poctivý bešamel naprosto stačí k tomu, abyste vykouzlili fakt dobré lasagně.

Připravujeme bešamel

Nic složitého, nebojte. V kastrůlku necháme rozehřát máslo, ke kterému přidáme hladkou mouku a na mírném plameni smažíme přibližně 2–3 minuty (do chvíle, než začne chytat lehce růžovou barvu). Vezmeme si metličku a do založené jíšky pomalu lijeme mléko a mícháme, mícháme a mícháme, aby nevznikly hrudky.

Bešamel necháme na mírném plameni a za pravidelného míchání přijít k varu. Směs postupně zhoustne. My do lasagní potřebujeme, aby byla krásně krémová, ale stále ještě dobře tekoucí. Bešamel nechte provářet klidně 10 minut.

Nakonec k němu přidáme ještě nastrouhaný parmezán a pro zvýraznění chuti můžeme i na špičku nože muškátového oříšku.

Jedeme dál

Špenát

Zde se vůbec nebojím použít špenát listový mražený, protože jeho kvalita, když jsme obezřetní, není vůbec špatná. Necháme ho rozehřát v pánvi tak, aby neplaval ve vodě, to nechceme, nenene. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a je připraven.

Rajský protlak – může i nemusí

Do špenátových lasagní není vlastně ani nutné rajský protlak přidávat, ale pokud máte rádi trošku toho podráždění rajčatovou chutí, jděte do toho.

Protlak necháme společně s celým stroužkem česneku (krásně jej ovoní) prohřát na pánvi, lehce osolíme a maličko naředíme vodou. Takto ho necháme 2–3 minuty probublat a víc s ním dělat nemusíme.

Vrstvíme

Hurá, jdeme do finále. Roztopme si troubu na 180°C.

Na dno pekáčku dáme trošku rajského protlaku. Na něj pak lasagně.

Na lasagně bešamel a špenát, pak zase lasagně… A tak vlastně pořád dokola, až se dostaneme k vrcholku pekáčku. Poslední vrstvu uzavíráme tím, že dáme lasagně a doplníme vrstvou bešamelu.

Pro milovníky sýrové chuti klidně ještě zasypte parmezánem.

Špenátové lasagně pečeme přibližně 30–40 minut, dokud se na nich neudělá zlatá krustička.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Nezapomeňte, že tu mám také klasické masové lasagně.