Pozor pozor, úplně nejzákladnější a nejjednodušší recept na palačinky, který si zapamatuje každé ucho. Ale pokud jste jako já, že si to prostě nepamatujete ani po třistaosmdesáté a pokaždé hledáte na internetu nebo v kuchařkách, jak jsou tam ty poměry správně, tak doufám, že vám bude recept ku užitku.

Nejjednodušeji by se to dalo popsat takto: 1:1:2 a sůl (vejce:mouka:mléko) ať už děláte palačinky pro jednoho, dva, nebo deset lidí. Případně můžete také mrknout na vylepšený recept na palačinky s banánem a kokosem.

Hlavní fotka k receptu Palačinky prostě a jednoduše

Ingredience na palačinky


2 vejce
200 g polohrubé mouky nebo hladké – ideálně dát v poměru půl na půl
400 ml mléka
1 špetka soli

Množství: Pro dva strávníky


Kratičký dotazník + soutěž

Pod pokličkou našich kuchyní aneb pojďme se inspirovat

Cílem je zjistit, co nám v kuchyni nejvíc pomáhá a co bychom si rádi pořídili. 15 z vás navíc získá dáreček – roztomilou Čubičkovou formičku na cukroví z limitované edice 30ti kousků, které mi vyrobila firma Dilna 3D.


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Zpracování je jednoduché jako facka. Do misky si dejte vajíčka, přidejte špetku soli, přidejte polovinu mléka a metličkou postupně přisypávejte mouku a míchejte míchejte. Až bude směs hustá, přidejte mléko opět mléko (ale nechte si ještě trochu na závěr) a domíchejte zbytek mouky. Pak už jen domíchejte zbytek mléka.

Je daleko jednodušší rozmíchávat hustší směs bez hrudek, než řídkou směs s hrudkami (tedy pokud mícháte ručně…mixérem jste v pohodě za každých okolností). Krása palačinek je v tom, že na tom se na tom snad nedá nic zkazit. Vždy můžete buď doředit či dohustit. Tak se toho nebojte.

Rozpalte si pánev a přidejte malou lžičku oleje (někdo dělá palačinky úplně bez oleje, ale přijde mi, že to prostě už není ono). První palačinku považujte za testovací – tj. nemusí být dokonalá a u mě většinou nebývá. Ozkouším si na ní, jestli není těsto moc tekuté a rozpadá se, nebo naopak moc husté (je to jak freesbee). Těsto nalévám přes naběračku tak do ¾ plnou a rozlévám od prostředka ke krajům a krouživým pohybem pánví (samozřejmě můžete zapojit i své tělo, ale ve výsledku to efekt nemá) ho nechám roztéct po pánvi.

Jak poznat, že je těsto na palačinky správně husté? Popravdě…těžko se to popisuje…je to prostě takové pěkně tekuto-husté palačinkové těsto – to vám moc nepomohlo, ale lépe to popsat nedokážu 🙂

A s čím si palačinku dát?

Tady je seznam mých oblíbených variací od nejvíce k těm méně:
1) tvaroh rozmíchaný s trochou mléka a moučkovým cukrem + domácí meruňková nebo borůvková marmeláda + skořicový cukr (tak nás to navykla maminka)
2) kokosová směs, kterou si sama neumím udělat, ale na Sri Lance ji dělají super + ananas
3) kokosová směs viz výše
4) nakrájený banán + nutela + vanilková zmrzlina
5) nutela
6) tvaroh rozmíchaný s trochou mléka a moučkovým cukrem + lesní směs s ovocem
7) plněné masovými kuličkami + přelité rajčatovou omáčkou + zapečené se sýrem
8) špenát a spoustu roztopeného sýra
9) jen marmina (čti marmeláda) – když je nouze
10) a jaké máte rádi palačinky vy?

Dobrou chuť
Čubička