Na kocovinu, proti rýmě, svátečně, každodenně nebo jen tak pro radost při ošklivém podzimním až zimním počasí si ráda dávám kuřecí vývar. Ne nadarmo se objevuje v televizních seriálech, filmech, románech a je opěvován pro své pozitivní léčebné efekty při chřipkách a nachlazení.

Takový dobrý kuřecí (a ještě lépe slepičí) vývar dokáže téměř zázraky. Jen si vybavte ten pocit, když vám příjemně teplý vývar ulpí na chuťových pohárcích jazyka a klouže hltanem a hrtanem (nebo hrtanem a hltanem…anatomická hříčka, kterou si nejsem schopná zapamatovat) až do žaludku. Člověku se nejprve na hrudníku a posléze v celém těle rozleje příjemně teplý pocit.

Jak si připravit kuřecí vývar?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kuřecí vývar

Ingredience na kuřecí vývar

Množství: 4 - 6 talířků

1/2 kuřete
1/2 žluté cibule i se slupkou
3 kuličky nového kořen
5 kuliček celého černého pepře
2 bobkové listy
Špetka soli

Zelenina

2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru či čehokoliv dle libosti

Nudle do polévky či jiné těstoviny


Den dětí se blíží! Udělejte radost dítkum krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 55 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Jak na dobrý vývar?

Základem dobrého vývaru je se mu s láskou věnovat a ideálně ho povařit na mírném ohni co nejdéle. Já se přiznávám, že kuřátko připravuji v papiňáku (např. tenhle klasický je super, nebo ještě vychytanější luxusní). Pak příprava trvá přibližně 20 minut a je hotovo.

Když jsem ale ještě byla nebohý student bez papiňáku, kuřecí vývar jsem poctivě v hrnci pomalu vařila klidně i několik hodin.

Říká se, že chceme-li mít krásně čirý vývar, je potřeba syrové maso vložit do studené vody i s kořením a cibulí a pak teprve nechat vařit. Nezapomeňte ho osolit. Tohoto pravidla se držím, ale občas se i tak krapet zakalí. Jako prevence proti zakalení také poslouží, když budete z bublajícího vývaru odstraňovat průběžně pěnu.

Pokud ale nemáte papiňák nebo nechcete čekat hodiny, stačí když budete kuře vařit i se zeleninou přibližně 45 minut.

Do hrnce tedy dejte opláchnuté kuřecí maso, nové koření, pepř, bobkový list a očištěnou zeleninu v celku. Zde se technologie může trochu lišit. Někdo vám odpřísáhne na vývar vařený se zeleninou (já to tak mám radši), jiní (třeba moje mamka) zeleninu vaří zvlášť, aby byla zachována chuť čistého kuřecího vývaru. Nejlepší je vyzkoušet obě varianty a zařídit se podle chuti.

Pokud budete vařit zeleninu zvlášť, nakrájejte si ji rovnou na kostičky, kolečka…Prostě na to, co je vám příjemné.

Dolaďujeme

Když už je maso pěkně měkké nastává asi nejtěžší fáze celé přípravy – vylovit plovoucí koření. Občas je to poměrně příjemná zábava, když si tak lžičkou (ideálně na čaj) po dně naháním koření a ani mě to příliš nerozčiluje. Jindy proces urychluji scezením přes sítko…variant vyndavání existuje celá řada. Elegantní řešení je dát všechno koření do sáčku na koření – těch existuje celá řada.

Nejjednodušší je nechat to plavat – doslova. Pár bobulek koření snad ještě nikdy nikoho nezabilo.

Těstovina do polévky

Vývar máme, takže teď už jen přidat nakrájenou zeleninu a popř. kousky masa a…Posledním dilematem, které s přípravou vývaru souvisí, je výběr nudlí, písmenek, kapání, vajíčka, svítku, fritátových nudlí atd. Mým favoritem je kapání, na které najdete recept tady.

Někdo dává těstovinu přímo do vývaru ale prosím vás to neeeee!!! Těstoviny se ve vývaru sice uvaří, ale pak se taky rozvaří a celé vaše veledílo totálně zmrší. Takže prosím pěkně, vařte je zvlášť a přidávejte až na talíř s polévkou.

Vývar je hotový, takže jen zbývá popřát dobrou chuť.

Pája

PS. Pro všechny polévkomilce jukněte sem na další polévkové recepty.