Indická jídla mám velmi velmi ráda a kdybych mohla, jím je podstatně častěji, než jen příležitostně. Jedním z mých nejmilovanějších dobrot je rozhodně indické máslové kuřátko neboli butter chicken s rýží nebo ještě lépe s křupavým chlebem naan.

Dlouhou dobu jsem žila v přesvědčení, že butter chicken je neskutečně složitá a komplikovaná záležitost, kterou nebudu sama schopna připravit, pokud nejsem rodilý Ind nebo nemám přístup k velké škále totálně nedostupného koření. Nenechte se mýlit jako já! Nějaké to ne přímo denně používané koření budete potřebovat, ale nebojte se. Využijete ho opakovaně a není zásadně drahé či nedostupné.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Indické máslové kuřátko neboli butter chicken

Ingredience na butter chicken

Množství: 4 porce

500 g kuřecích prsou (popř. stehenních řízků)
1 bílá cibule (50 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžíce sušeného zázvoru (15 g)
1 lžička římského kmínu (5 g)
2 lžičky kurkumy (10 g)
1 lžička koření garam masala (5 g)
1 lžička mletého kardamonu (5 g)
špetka mleté skořice (2 g)
špetka kajenského pepře (2 g)
400 g sekaných rajčat
100 g másla
150 ml smetany na šlehání
hrst petržele nebo koriandru (20 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Kuřecí maso

Tradičnější varianta by byla připravit butter chicken z kuřecích stehen, jelikož mají maso jemnější a měkčí, ale já mám osobně radši variantu z kuřecích prsíček. Když se totiž dobře připraví a nevysuší, jsou také výborná.

Pak také připadá v úvahu varianta kuřecí prso, kuřecí stejno… Nechám to na vás. 🙂 Dobré to bude tak jako tak.

Kuřecí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme ho na větší kostky(3–4 cm). Maso osolíme a posypeme jednou lžičkou kurkumy a prsty pěkně promícháme. Nechte maso odležet aspoň 10 minut, ideálně třeba i hodinu v lednici.

Připravíme si větší pánev, ve které necháme rozpustit lžíci másla a zprudka na ní opečeme kuřecí maso. Jakmile je pěkně nazlátlé, vyndáme ho na talířek a necháme zatím stranou. Masu stačí 3–4 minuty, budeme ho ještě dodělávat v omáčce.

Jdeme na omáčku

Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky, česnek si rozdrtíme najemno.

Do výpeku z kuřecího masa přidáme další lžíci másla a na mírném plameni necháme zesklovatět cibulku společně s česnekem.

Jakmile je cibulka měkká, přidáme všechno koření a necháme ho půl minuty orestovat. Víc není potřeba, protože nechceme, aby se připálilo a zhořklo.

Do této směsi přidáme sekaná rajčata a necháme na mírném plameni 5 minut povařit.

Poté přidáme smetanu na šlehání, kuřecí maso a necháme ještě 5 minut provařit. Nakonec vmícháme ještě zbytek másla a je hotovo.

Dozdobíme sekaným koriandrem popřípadě petrželkou.

Máslové kuřátko neboli butter chicken je naprosto dokonalé s  rýží basmati nebo skvělou indickou plackou naan. Chcete-li další inspiraci z mých nejoblíbenějších receptů, podívejte se do kategorie Naši favoriti.

Dobrou chuť
Pája

PS. Jídlo velmi chutná i dětem. U těch ale doporučuji lehce ubrat od každého koření a nedávat kajenský pepř.