Kdysi dávno, kdy do našich domácností ještě tolik neprosakovaly různé mezinárodní kuchyně, naše mamka dělávala (a pořád dělá) takovou tu dobrou pravou českou čínu.

Ani vlastně nedokážu říct, jak se takové pravé čínské, vietnamské nebo prostě exotické jídlo dělá správně, ale tohle nám vždycky hodně moc chutnalo jeho charakteristická vůně mi vždycky rozšíři nozdry na maximum…samozřejmě jen v kladném smyslu slova.

Recept tentokrát přebírám téměř doslova z kuchařky, kterou pro nás dcerušky připravila naše maminka.

Hlavní fotka k receptu Čubína – pravá česká čína aneb ŠWEI ČU ŽOU

Ingredience


¾ kila vepřové kýty nebo kuřecích prsou
2 žloutky
2 plné lžičky cukru
3 plné lžičky Solamylu
3 plné lžičky Kari koření
3 plné lžičky sojové omáčky
6 lžic Maggi (ideálně nahraďte ústřicovou omáčkou)
1 lžička worchestrové omáčky

Množství: 6 porcí


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 50 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Vepřové maso z kýty nakrájíme přes vlákno nejdříve na plátky, poté na nudličky cca 3 – 4 cm dlouhé a 1 cm široké.

V míse řádně zamícháme marinádu a přidáme maso a necháme odležet 24 hodin.

Druhý den smažíme na dostatku oleje do zlatova. Odškrabujeme ode dna. Celkem restujeme cca 2 – 3 minuty, je-li masa více cca 10 min. Lépe je restovat, je-li masa více na několikrát, aby maso nepustilo šťávu a nedusilo se. Zbytek marinády můžeme přilít do zeleninové směsi, kterou budeme restovat. Zeleninová směs dle vlastní fantazie cibulka na nudličky celer – nastrouhaný nahrubo zelí na nudličky česnek mandle lžíce cukru kari, sůl, trochu sojové omáčky, kterou přidáváme až při restování. (zelenina dle chuti může být různá třeba i pórek, cuketa, mrkev ale třeba i ananas, nebo bambusové výhonky, ty jsou úžasný atd, atd.)

Na další pánvi orestujeme na oleji zeleninu, kterou jsme předtím promíchali v míse s cukrem, solí nebo případně i s kari a zbytkem marinády z masa. Když je orestovaná, přikápneme sojovou omáčku, nebo můžeme použít zbytek marinády z masa, který ovšem do zeleniny zamícháme již na začátku restování. Nakonec zakápneme octem. Pokud chceme více omáčky přidáme asi 2 lžíce Cinzána, trochu rozpuštěného solamylu na zahuštění a zakápneme octem.

Podáváme s rýží.

Jelikož se tento recept přenáší po rodině všemi směry, tak bych ještě s dovolením poskytla verzi mého strýčka, která je prý věrnou kopií originálního, tady zveřejněného, receptu.

„Recept: Vař z toho, co je při ruce! Vždyť jsi to viděla, žádný sraní.

Rejže od oka na plynu. Maso …NUDLIČKY Z KUŘECÍCH PRSÍČEK, asi lžička kari, několik cákanců tabaska, který jste si ještě pak přidávali,olej, půl vejce, lžičička Solamylu a lžíce sojovky, půl lžičky cukru, promíchat (neboj se toho oleje), nechat přes noc v ledničce.

Smažit na troše oleje ve výrazně rozpálené pánvičce, když to podle oka je (4min?), přifrkneš zeleninu, co je k mání…v našem případě zelí, pórek, paprika…zapomněl jsem ty mandlový lupínky..chvíli prosmažuješ společně , až zelenina zesklovatí ,no a zaleješ to… nálev jak dělám jsi viděla…žádný odměřování ale matka ZKUŠENOST ….víno + sojovka + glutasol (DOHROMADY ASI půl šálečku), necháš minutinku produsit, jen aby vzniklo „blátíčko“, jen trochu…to je pravá čína…ne žádná omáčka!!!!

To blátíčko by mělo jen lehce obalovat maso a zeleninu, ani by nemělo odkapávat, leda jen malinko, my to takhle žereme..bez tý vomáčky..a myslíme si, že jsme v Číně.

A jinak to moc výrazně ani nekořením, ani nesolím, ať si to na talíři dochutí každej sám.

7.3.2007″

V rodinných kuchařkách člověk opravdu najde poklady!
Čubička