Není nad to nechat maso odpočinout v nějaké dobré marinádě a poté si ho připravit. Já tu pro vás mám super marinované vepřové řízky, která nejlépe sluší vepřové kýtě, ale stejnou službu odvede například i s kuřecím nebo krůtím masem. 

Jejich chuť je pěkně plná, až buclatá, řekla bych. Pokud použijete i nastrouhanou cibuli, tak vás sice trošku pozlobí její připalování, ale bude to ještě o kategorii lepší. 🙂

Tak pojďme na to! Recept mám od našich slovenských příbuzných, takže díky za něj.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Marinované vepřové řízky

Ingredience na marinované vepřové řízky

Množství: 4 porce

600 g vepřové kotlety nebo kýty

Na marinádu:

1 lžička soli
1 lžička pepře
1 lžička červené papriky
1 lžička kari koření
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička worchestrové omáčky
1 lžička kečupu
2 vajíčka

Nemusí být, ale rozhodně prospěje
2 nastrouhané cibule
půl lžičky pálivé papriky


SLAVÍME 10 LET A ROZDÁVÁME…

… ceny za více než 100 000 Kč! Navíc když vyhrajete, uděláte zároveň dobrý skutek a radost školce či škole, kterou sami vyberete. 🙂 Soutěžit můžete zde.
#dělámeradostrádi

PS: A také je to šance, jak získat naši novou chystanou kuchařku Velká polévková bichle mezi prvními (vychází v září).


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Marináda

Na marinádě tento recept stojí a leží, sedí a běží. Naštěstí nejde o nic složitého. Stačí všechny ingredience jen smíchat a nechat maso náležitě odpočívat. Úplný ideál je maso nechat marinovat třeba už večer před plánovaným pohoštěním. Bude pak krásně křehké a provoněné.

V misce si smíchejte sůl, pepř, červenou papriku, kari, slunečnicový olej, worchestrovou omáčku, kečup, vajíčka a na hrubo nastrouhanou cibuli. Ta tam sice být nemusí , ale vřele doporučuji ji tam dát. Je to opravdu super. Směs promíchejte a dejte do ní lehce naklepané plátky vepřové kýty a nechte aspoň půl hodiny spočinout. Nejvíc ale bude marináda slušet až druhý den.

Smažíme, pečeme

Nejkomplikovanější část celého receptu spočívá ve smažení – tedy hlavně v případě, že se budete držet mého doporučení přidat nastrouhanou cibuli. Ale všechno se dá zvládnout, tak se nebojte.

Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 180°C. Tam budeme řízečky ještě dodělávat.

Na pánev dejte trošku oleje (např. slunečnicového) a nechte ho rozpálit. Marinované řízky budeme smažit na středním plameni a v podstatě opravdu jen chvilku tak, aby zezlátly. Stačí 2 a 2 minuty zprudka po každé straně.

Opečené řízky přendejte do pekáčku a hned do trouby, kde je necháme ještě trošku dopéct. Proč? Protože řízky se opravdu rychle začnou zlatit a díky cibuli i připalovat a nechceme riskovat, že by nebyly dopečené a zároveň připálené. 5 minut v troubě jim pomůže, aby se pěkně dotáhly do dokonalosti. Nechte je pak mimo troubu ještě 2-3 minuty odpočinout.

Pak už jen servírujeme s bramborem a nějakým dobrým salátkem. Ou mňam. 🙂

Dobrou chuť
Pája