Každý určitě máte nějaké jídlo z dětství, na které když si vzpomenete, ukápne vám z oka slza a od úst slina. Já mám právě jednu takovou dobrotu, při které se mi také vybaví, jak nám maminka vždycky říkala, že nejlepší je až tak po týdnu, co se odleží, což jsme ale nikdy nebyli schopní dodržet a domácí nakládaný bůček zmizel z lednice pár hodin po tom, co se rozbalil.

Nakládaný bůček si do svého jídelníčku určitě nezařadí vegetariáni ani zapřísáhlí dietáři, ale pro vás všechny ostatní může být dobrým tipem na něco parádního a chuťově naprosto unikátního.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí nakládaný bůček

Ingredience na domácí bůček

Množství: 8-10 krajíců přibližně

1 kg bůčku
15 stroužků česneku rozetřených
1 lžička pepře
1 lžička soli
1 lžička kari koření
1 lžička sladké papriky
1 lžička grilovacího koření
1 lžíce worchestrové omáčky
1 lžička oleje


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut

Vezměte kus prorostlého vepřového boku a nechte ho uvařit doměkka v osolené vodě společně s celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Pokud chcete celý proces urychlit, uvařte maso rovnou v papiňáku (tento je super)

Mezitím už si můžete připravit marinádu, do které se bude bůček nakládat. Marináda je spíš taková kašovitá směs, která vznikne smícháním prolisovaného česneku, kari, papriky, pepře, worchestrové omáčky, grilovacího koření a trošku oleje.

Jakmile je maso uvařené, tak ho hned opatlejte marinádou a zabalte do alobalu. Takhle budete muset vydržet týden a poté servírujte s čerstvým chlebem.

Čuba zkušeně radí: Bůček dejte do nějakého dobře uzavřeného pytlíku nebo misky, ať se z něj nedostane ani trošku vůně. Jinak jste ztraceni a týden to nevydržíte.

Nakládaný bůček se pak podává na čerstvém chlebu a ideálně s vychlazeným pivem.

VAROVÁNÍ: Po požití budete smrdět česnekem na sto honů. Proto si na druhý den přinejlepším zrušte veškeré pracovní schůzky, kde by mohlo dojít k bližšímu kontaktu.