Domácí nakládaný bůček
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/nakladany-domaci-bucek/
Každý určitě máte nějaké jídlo z dětství, na které když si vzpomenete, ukápne vám z oka slza a od úst slina. Já mám právě jednu takovou dobrotu, při které se mi také vybaví, jak nám maminka vždycky říkala, že nejlepší je až tak po týdnu, co se odleží, což jsme ale nikdy nebyli schopní dodržet a domácí nakládaný bůček zmizel z lednice pár hodin po tom, co se rozbalil.
Nakládaný bůček si do svého jídelníčku určitě nezařadí vegetariáni ani zapřísáhlí dietáři, ale pro vás všechny ostatní může být dobrým tipem na něco parádního a chuťově naprosto unikátního.
Ingredience na domácí bůček
Množství: 8-10 krajíců přibližně1 kg bůčku
15 stroužků česneku rozetřených
1 lžička pepře
1 lžička soli
1 lžička kari koření
1 lžička sladké papriky
1 lžička grilovacího koření
1 lžíce worchestrové omáčky
1 lžička oleje
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Vezměte kus prorostlého vepřového boku a nechte ho uvařit doměkka v osolené vodě společně s celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Pokud chcete celý proces urychlit, uvařte maso rovnou v papiňáku (tento je super)
Mezitím už si můžete připravit marinádu, do které se bude bůček nakládat. Marináda je spíš taková kašovitá směs, která vznikne smícháním prolisovaného česneku, kari, papriky, pepře, worchestrové omáčky, grilovacího koření a trošku oleje.
Jakmile je maso uvařené, tak ho hned opatlejte marinádou a zabalte do alobalu. Takhle budete muset vydržet týden a poté servírujte s čerstvým chlebem.
Čuba zkušeně radí: Bůček dejte do nějakého dobře uzavřeného pytlíku nebo misky, ať se z něj nedostane ani trošku vůně. Jinak jste ztraceni a týden to nevydržíte.
Nakládaný bůček se pak podává na čerstvém chlebu a ideálně s vychlazeným pivem.
VAROVÁNÍ: Po požití budete smrdět česnekem na sto honů. Proto si na druhý den přinejlepším zrušte veškeré pracovní schůzky, kde by mohlo dojít k bližšímu kontaktu.
Líbí se vám recept na domácí bůček? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, kari, olej, pepř, sůl, vepřové, worchestrová omáčka
Dobrý den. Ten bůček se mi moc líbí, ale tolik česneku nemohu.
Dobrý den, Kájo,
už jsem Vám odpovídala a určitě můžeme zkusit česnek úplně vyřadit. Pája
Dobrý den. Prosím o „dobrý“ recept na bůček, kde není tolik česneku.
Děkuji.
Hezký den, Kájo,
já popravdě moc s bůčkem krom tohoto receptu nepracuji. Mám ještě jeden hodně dobrý recept na velmi jednoduchý upečený jen se solí a na langoši. Jinak se dá bůček samozřejmě připravit s menším množstvím česneku, pokud Vám nedělá dobře. Také pomůže z něj vyndat středový klíček, který většinou způsobuje nevolnost.
Zkuste ještě „mírně upravenou marinadu“ podél celého bůčku vstříknout dovnitř
Rozhodně skvělý tip! Moc děkuji. Pája
Po letech jsem „upekl“ v pomalém hrnci na Max, cca 5 hod, bůček, který byl před tim 5 dní naložen v klasické sílící směsi na uzení tj. 20g soli a lžičce cukru zavakuovanem sáčku a po té ještě horký obalen v podobné směsi, jako v uvedeném receptu a zabalen v alobalu a na další 2dny, déle jsem to nevydržel 🙂 Pecka, doporučuji vyzkoušet.. Inspiraci jsem měl z receptů „uzený bůček v pomalém hrnci“
Jirko, tak to si dovedu představit, že muselo být vynikající. Já bych nevydržela ani ty dva dny. 🙂
Bůček se rozkrájí minimálně na plátky aby tam marináda pronikla
V celku to není ono.
Hezký den Michale, ona ta marináda je opravdu docela síla a krásně se do masa proleží. Moc si ji nedovedu představit, že by byla sakumprdum úplně v každém plátku. Ale pokud Vám to tak chutná, jen do toho. Pája
Já, jen malou poznámku. Když do přípravy jídla mám dát „divoké koření“, tak přidávám jalovcové bobule, „příjemná vůně divočiny“
Zdeňku hezký den,
jsem teď trošku zmatená…v receptu není divoké koření.
těším se na další dobrůtky,ten bůček vypadá mňamózně.
Jaroslavo jak dopadl?
Zatím je ve stavu vstřebávání marinády,ke konzumaci dojde v sobotu,uschován a tajně bráněn vlastním tělem.Jinak by ho sež….spapali
Tento recept se mě velice líbí a již jsem začal schánět bůček a zabezpečení na lednici,protože u nás mají tyto produkty velice krátou trvanlivost. Děkuji.
Emile, volíš správný postup Popřípadě se dá situace řešit tak, že se bůček nechá někde mimo domov na utajeném a chladném místě 🙂
Krásný hned to udělám
Jak se bůček povedl?
mám zájem o zasílání nových receptů
Hezký den Jirko, jsem ráda, že máte zájem o recepty. K odběru receptů se přihlásíte přes tento odkaz.
Vše dělam stejně ale buček a kořeni vařim dobře zabalene ve dvou saškach aby se nevyvařil v polevce. Do sačku se nesmi dostat voda.
Ahoj Josefe,
můžeme si jako kuchtíci tykat, ne?! 🙂 Dotaz. Jakože to vaříš ve fólii? Vakuované, nebo zabalené s kořením? Takové, rádoby Sous Vide? Není to špatná myšlenka. Zkusil bych.