Špíz, od germánů také jinak bodec, se definuje jako pokrm napíchnutý na dřevěné či železné špejličce. Já jako osoba masožravá preferuju, když jsou na špejličce napíchnutá především masa s kousky zeleniny, které jsou nějakou tu chvilku naložené v marinádě a posléze je všechno připravené na grilu.

Jestliže se venkovní teplota snižuje, klesá i možnost si špíz připravit na grilu, což ve vás nemusí probouzet pocity zoufalství, protože špízy se dají připravovat v i troubě. Pojďme se na to podívat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Výborné vepřové špízy

Ingredience na vepřové špízy

Množství: 4 porce

600 g vepřové krkovice
1 střední cuketa (400 g)
8 žampionů (100 g)
Sůl (ideálně uzená)
Pepř
Červená paprika
Mletý zázvor
Kari
2 stroužky česneku
Olivový olej


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Předkládám zde svou vlastní recepturu, nicméně kreativitě se meze nekladou a inspiraci přijímám s otevřenou náručí, proto pište!

Maso na vepřové špízy

Preference masa = vepřové krkovice je především z toho důvodu, že je maso šťavnaté, dostupné a nijak finančně ruinující. Komu nechutná vepřové, může použít kuřecí. Komu nejede kuřecí, může použít tofu. A komu ani tofu nechutná, tak to může udělat jen zeleninové. 🙂

Úplně ideální situace je, když máte možnost si maso naložit předem, aby se stačilo rozležet.

Vychytávka

Dobrá vychytávka při přípravě špízů je také z nich udělat vlastně takové jídlo ze zbytku. Jak to myslím? Máte např. kus krkovice, ze které připravujete plátky na gril nebo něco jiného. Z odřezků, které budete mít při očišťování masa se dá vytvořit super špíz. Jen je naložte do marinády a poté používejte standardním způsobem.

Marináda

Můj postup je takový, že si dám dvě velké lžíce olivového oleje, kávovou lžičku papriky, půl lžičky pepře, lžičku kari a půl lžičky mletého zázvoru a do toho přihodím rozmačkané stroužky česneku plus to dle potřeby dosolím. V ingrediencích se zmiňuji o uzené soli, která je chuťově vážně výborná. Ale i s obyčejnou solí si vystačíte.

Krkovici si nakrájím na centimetrové plátky a velikost tak 5×5 centimetrů. Někdo to dělá na větší kostky, ale přijde mi, že když se to nakrájí na drobnější kostky, marináda to maso daleko víc provoní a je celkově křehčí. Masíčko hodím do marinády a nechám pokud možno aspoň nějakou chvilku odpočívat. Ideálně přes noc, ale kdo na to má čas?

Když už jsem pevně rozhodnutá maso grilovat či péct v troubě, nakrájím si cuketu na plátky cca 5 mm tenké, žampiony také na plátky, ale ty klidně centimetrové, aby se nerozpadly. Zeleninu si osolím a začnu s napichováním.

Pokud máte dřevěné špejličky a chystáte se grilovat, tak je dobré je namočit ve vodě, aby tak rychle neblafly. U trouby je to jedno 🙂

Teď přichází má oblíbená fáze – napichování. Konec si většinou špuntuju cuketou a pak dávám napůl přeložený kousek krkovice, občas i dva a žampion…no a takhle až do konce špejle a pak další špíz a tak pořád dokola.

Většinou mi zbyde nějaká ta zelenina navíc, takže tu si ještě napíchám na další špejle a krapet poleju olivovým olejem…většinou se to sní jako první a pak teprve ty masové špízky.

Pak už jen házím na gril a pomalu griluju cca půl hodiny – testování hotovosti většinou přenechávám na mém muži a to pomocí odříznutí menšího kousku masa (ze špízu, ne z něj). V troubě peču klidně ¾ hodiny na 200⁰C.

Vhodnou přílohou je dobře vyhlazené pivo a nějaký ten salátek či bagetka, brambora, rýže. Pokud hledáte inspiraci na nějakou přílohu, mrkněte do sekce Přílohy jak z výlohy.

Dobrou chuť