Vepřová pečeně je taková vděčná a dobrá věc, která udělá radost vlastně asi každému, kdo má rád maso. Mně se na vepřové pečeni líbí, že ač se zabalí třeba jenom do pepře nebo do bylinkového kabátku, tak chutná naprosto báječně a to třeba i za studena na chlebu. Člověk si s ní může udělat téměř cokoliv a většinou to skončí úspěchem.

Pečeni připravuju vlastně pokaždé nějak jinak, a pokud si recept nezapíšu okamžitě, je ztracen v nenávratnu. Tentokrát jsem byla bystřejší a hned při přípravě omatlávala stránky receptového sešitu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vepřová pečeně na žampionech

Ingredience

Množství: 4 porce

800g vepřové pečeně
2 stroužky česneku
Olivový olej
Černý pepř
Sůl
Drcený kmín
Majoránka
Kari
100 ml vývaru
8 žampionů


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů, to je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 75 minut

Tedy na marinádu je potřeba smíchat dvě lžíce olivového oleje s nějakým kořením. Volba padla na staré známé a dobré a to špetku pepře, špetku drceného kmínu, špetku kari, větší špetka soli a i na majoránku se dostalo. Pak jsem k tomu přidala ještě dva stroužky prolisovaného česneku a celou pečeni v marinádě poválela, vykoupala a nechala marinovat přes noc.

Druhého dne z rána, ozvala se rána…. no to se přesně nestalo, ale vzala jsem pečeni a na pánvi jí zprudka osmahla po všech stranách a pak už jen dala do trouby na 200 °C a nechala péct cca hodinu. Celé jsem to ještě podlila půl skleničkou zeleninového vývaru.

Jelikož jsem dostala skvělý dárek v podobě teploměru na maso, tak bylo v celku jednoduché sledovat, kdy je maso hotové. Jakmile se ručička pohnula na 70°C, tedy údajně teplota, kdy je maso propečené, tak se mohlo podávat.

A co žampiony? Čerstvé, na čtvrtky nakrájené jsem je na poslední půl hodinu přidala k pečeni.

Dobrou chuť a hodně originálních nápadů s vepřem.
Pája