Vepřová pečeně je taková vděčná a dobrá věc, která udělá radost vlastně asi každému, kdo má rád maso. Paní Čubě se na vepřové pečeni líbí, že ač se zabalí třeba jenom do pepře nebo do bylinkového kabátku, tak chutná naprosto báječně a to třeba i za studena na chlebu. Člověk si s ní může udělat téměř cokoliv a většinou to skončí úspěchem.

Paní Čuba pečeni připravuje vlastně pokaždé nějak jinak, a pokud si recept nezapíše okamžitě, je ztracen v nenávratnu. Tentokrát byla bystřejší a hned při přípravě omatlávala stránky receptového sešitu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vepřová pečeně na žampionech

Ingredience

Množství: 4 porce

800g vepřové pečeně
2 stroužky česneku
Olivový olej
Černý pepř
Sůl
Drcený kmín
Majoránka
Kari
100 ml vývaru
8 žampionů


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: ,75 minut

Tedy na marinádu je potřeba smíchat dvě lžíce olivového oleje s nějakým kořením. Volba padla na staré známé a dobré a to špetku pepře, špetku drceného kmínu, špetku kari, větší špetka soli a i na majoránku se dostalo. Pak k tomu Čuba přidala ještě dva stroužky prolisovaného česneku a celou pečeni v marinádě poválela, vykoupala a nechala marinovat přes noc.

Druhého dne z rána, ozvala se rána….no to se přesně nestalo, ale paní Čuba vzala pečeni a na pánvi jí zprudka osmahla po všech stranách a pak už jen dala do trouby na 200 °C a nechala péct cca hodinu. Celé to ještě podlila půl skleničkou zeleninového vývaru.

Jelikož paní Čuba dostala skvělý dárek v podobě teploměru na maso, tak bylo v celku jednoduché sledovat, kdy je maso hotové. Jakmile se ručička pohnula na 70°C, tedy údajně teploty, kdy je maso propečené, tak se mohlo podávat.

A co žampiony? Čerstvé, na čtvrtky nakrájené je pak na poslední půl hodinu přidala k pečeni.

Dobrou chuť a hodně originálních nápadů s vepřem.
Paní Čuba