Chcete si trošku oprášit svět rizot a pochutnat si na něčem vesele barevném a dobrém? Šafránové rizoto s hráškem je tedy jasnou volbou!

Rizota jsou super vděčným jídlem, protože jejich příprava je otázkou pár minut a výsledek je povětšinou skvělý. Když si ještě rizotový základ ozvláštníme šafránem, dostaneme na talíř něco luxusního. Jen pozor, abyste to s množstvím šafránu nepřepískli. To by vám pak na jazýčku zůstala jen hořká pachuť. Takže jak na to?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Šafránové rizoto s hráškem

Ingredience na šafránové rizoto s hráškem

Množství: 4

200 g rýže Arborio, Carnaroli, nebo kulatozrnky
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
2 lžíce másla (50 g)
100 ml bílého vína
100 g libové slaniny
100 g mraženého nebo čerstvého hrášku
50 g parmezánu
1 špetka soli (5 g)
cca 1 l vývaru


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Nebudeme to moc prodlužovat a jdeme rovnou na vaření.

V pánvi necháme rozehřát olivový olej, na kterém osmažíme pokud možno libovou slaninu. Jakmile začne slaninka chytat barvu, přídáme k ní rýži, kterou ještě 1 orestujeme.

Rýži zalijeme bílým vínem, přidáme špetku šafránu (cca 1/2 kávové lžičky, ne víc) a necháme probublat.

Vše pak postupně podléváme vývarem tak, aby byla rýže ponořená ponořená (nelijeme tedy celý vývar) a necháme ji jemně probublávat. Správná rýže na rizoto obsahuje škrob, který způsobí krémovost rizota, takže ji ani neproplachujte, než ji budete dávat do pánve.

Přibližně po 10 minutách přidáme nastrouhaný parmezán a zase mícháme. Ke konci vaření, když už bude rýže skoro měkká (ok, měla by být al dente) přidáme také hrášek, aby se prohřál a přidáme ještě máslo, které vše ještě zjemní.

Vůbec se nebojte toho nechat v rizotu více tekutiny. Jakmile jej stáhnete z plotny, ještě se nasaje do rýže. Takhle ho nechte ještě alespoň 2 minuty odstát, a pak podávejte tak, jak je. Je to lahůdka!

Dobrou chuť přeje Pája