Přijde vám, že jsou těstoviny s cuketou a lilkem takové nějaké „chudé“? Nenechte se vůbec mýlit, protože to je kombinace snů.

Vlastně až překvapivě je tato kombinace naprostou delikatesou a sama jsem nevěřila, že těstoviny s cuketou a lilkem mohou být tak, tak, tak dobré. Jde o klasickou italskou rychlovku, která vás odmění nebem na talíři.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Těstoviny s cuketou a lilkem

Ingredience na těstoviny s cuketou a lilkem

Množství: 4 porce

1 lilek (350 g)
1 cuketa (350 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
200 g těstovin – špaget, linguin či jiné oblíbené pasty
1 hrst čerstvé bazalky (10 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Příprava je jednoduchá a rychlá. Klidně si tedy postavte vodu na špagety a v průběhu přípravy, až voda začne vřít, osolte ji a nechtě těstoviny vařit.

Jdeme na zeleninu

Cuketu si nakrájíme na kostičky (1,5 x 1,5 cm jsou tak akorát). Stejně tak nakrájíme lilek. Pokud máte dostatek trpělivosti, můžete zeleninu prosolit a nechat klidně 30 minut odkapat. Zabezpečíte si tak, že lilek nebude hořký a zelenina do sebe nenasaje tolik tuku.

Do pánve si dáme rozehřát 2 lžíce oleje. Do něj dáme celé stroužky česneku (já je vždycky trochu nakrojím nebo rozdrcnu nožem – moje teorie je takové,  že se chuť česneku líp uvolní).

K česnekům přihodíme cuketu a lilek a vše orestujeme se všech stran. Počítejte s tím, že se vám olej do všeho velmi lehce a rychle vsákne, takže podle chuti klidně olej přidejte – dietním hříšníkům začnou čerti škrtat sirkama pod kotlem, ale víte jak…dobré jídlo, žádný hřích.

Stroužky česneku před servírováním vyndáme a kdo je má rád, klidně je přidejte do jídla. Někdo ale chuť pečeného česneku nemusí, tak se zařiďte, jak vám to vyhovuje.

A co sůl? Nezapomněla jsem, nebojte. Když tedy máme osmažený jak lilek i cuketu a těstoviny – špagety jsou uvařené, smícháme všechno dohromady a teprve teď solíme. Ať nemá zelenina šanci pustit šťávu dřív, než je nutné a vítané. Na závěr přidáme natrhanou bazalku, která tu chuť ještě nakopne pořádně do zadku…Hmmmm….

Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mně 🙂

Vaše Pája

PS. Další těstovinové dobroty najdete v kategorii Těstoviny.