Ciambotta – italský bramborový salát
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/vegetarianska-jidla/ciambotta-italsky-bramborovy-salat/
Jak už to s italskými jídly bývá, tak ciambotta je velmi jednoduchý bramborový salát, založený na dobrých a čerstvých surovinách a rozhodně vás asi i překvapí, že není úplně zdravý. Nejlepší je ciambotta ještě trochu teplá a nejradši ji mám ráda samotnou jen tak. Nejvhodnějším obdobím pro její přípravu je léto, kdy většinou není problém sehnat rajčata, která opravdu chutnají jako rajčata a lilek s cuketou, které lze chuťově rozlišit.


Ingredience na ciambottu
Množství: 4 porce½ kg brambor
4 rajčata
1 červená paprika
1 lilek
1 střední cuketa
Hrst čerstvé bazalky
Olej na smažení
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Vezměte si větší pánev a připravte si někde k ruce olivový olej. Ten bude vcelku dost potřeba. Krom toho, že je ciambotta fakt moc dobrá, tak s tím nezamažete větší množství nádobí jako u jiných receptů. Všechno totiž smažíte postupně na jedné pánvi a házíte to do jedné mísy.
Nejdřív si na oleji osmažte nakostičkovaný lilek. Měl by být měkký a lehce nahnědlý. Dejte ho do velké mísy a jedeme dál.
Teď je na řadě cuketa, následuje paprika a po ní rajčátka, která na pánev jen hodím, nechám je dvě minutky opéct a pryč s nimi do mísy.
V této fázi už je pánev většinou docela zašpiněná, takže si ji čistím, abych do ní mohla znovu nalít olej a osmažit brambory.
Italové mají většinou taková lehká netučná jídla, proto mě to napoprvé dost překvapilo, že zrovna u ciambotty se oleje fakt vůbec nebojí. Tak se taky nebojte 🙂
Brambory osmažte a pak už jen promíchejte se zbytkem zeleniny, přidejte natrhanou bazalku a posolte.
Prostě výborné!
Pája
Líbí se vám recept na ciambottu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bazalka, brambory, cuketa, lilek, olivový olej, paprika, rajčata
Mrkněte na můj nový projekt:

Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Zajímavý recept. Jenco zahrada, dovolí uvařím. Jenom jeden dotaz- brambory syrové nebo předem vařené? Díky.
Hezký den Lenko, omlouvám se za pozdní odpověď, ale snad není nikdy pozdě. Brambory stačí syrové, protože smažením se opečou a změknou. Dovedu si ale představit, že pokud třeba máte nějaké zbytky celých vařených brambor, tak by se to také dalo použít. Hodně štěstí s Ciambottováním.