Carbonara je super jednoduchý recept. Tak. To máme. Ale většinou se snažím psát tak nějak vtipněji, že? Nastala tvůrčí krize lidé milí. Co za tím stojí? Pokud vás to zajímá, tak čtěte dál. Pokud chcete jen rychlý recept na tuhle italskou lahůdku, tak si skočte na postup a styďte se, že nejste více zvědaví.

Tvůrčí krize kojící matky

Už je to tak. Naše robátko se překlopilo za třetí měsíc života a jasně, je to paráda, naše malá láska. Nicméně můj mozek teď obalilo mateřské mléko a myšlenky v něm mají spíš konzistenci zrnitého vysílání, když vypne televizní kanál, než něčeho konzistentního a smysluplného. Kdejaká matka se v tom najde a pokud ne, tak smekám. Pořád se mi nedaří tomu malému tvorečkovi vysvětlit, že vstávat v pět ráno je pro mě smrt a ať mi dá čas aspoň do šesté ranní. Pátá ranní je nejoblíbenějším časem na hlasité procvičování brblání a mumlání a kvíkání. Nepomáhá vysvětlování ani předstírání spánku.

Rána jsou nejhorší

Probudím se plná energie…tak určitě. Nejlépe to vystihuje ilustrační fotografie. Udělala jsem si s narozením prcka takový rituál, že si připravím teplý nápoj a nasnídám se. K tomu pouštím přes tablet rádio. Jednoho rána si tak spokojeně sedím, poplácávám si po rameni, jak mi to mateřství ohromně jde, dítě si spokojeně vrní v hnízdečku, takže i já si přeci můžu udělat pohodu a přečíst si, co je nového v online světě. Pokud jste tak ještě neučinili, tak se podívejte na fotku. Máte? Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem si uvědomila, že je něco špatně. „Proč jsou na tom tabletu drobky? Odkdy je tam rukojeť? Aha,hm….takže já už pět minut civím do prkýnka.“ Aspoň že jsem měla po snídani a nepotřebovala už nic krájet.

Vykojenost – čtu si prkýnko

Závěr?

Prostě a jednoduše – vykojený mozek je diagnóza a není to legrace ještě tvořit nějak kreativně. Takže tak. A proč to píšu ke carbonaře? Ono totiž když už nic jiného, tak tyhle špagety jsou hotové raz dva a nepotřebujete k tomu moc surovin – tj.zvládne to i vykojená matka jako já 🙂

Ingredience na carbonaru


200 g špaget (½ balíčku)
200 g pancetty
200 g pecorina či parmazánu
3 žloutky
Pepř a sůl
Hrudka másla
2 stroužky česneku

Množství: 2 porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 25 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Postup

Nechte vařit dostatečné množství osolené vody na těstoviny. Nakrájejte si pancettu nebo jinou kvalitní slaninu (pokud nemáte tu, dá se nahradit i anglickou slaninou. je to pak ale jako nahradit v tiramisu mascarpone pomazánkovým máslem – myslíte si, že děláte totéž, ale není to totéž).

Když už je voda na špagety bublající, nechte je vařit do změknutí a začněte s přípravou “omáčky”. Někam stranou si připravte 3 žloutky a pečlivě je promíchejte společně s nastrouhaným sýrem.

Na pánev dejte trochu másla a očištěné stroužky česneku v celku. Přidejte nakrájenou slaninu a smažte dozlatova. To je všechno. Teď budeme čekat na těstoviny. Je jen na vás, zda budou al dente (na skus a tedy trochu tvrdší), nebo je uděláte měkčí.

A teď důležitý fígl! Až budete těstoviny slévat, nechte na dně trochu horké vody (cca 100 ml). Budou se hodit na omáčku.

Teď to bude rychlovka. Do pánve přidejte špagety i s horkou vodou a za stálého míchání přilijte žloutky s pecorinem či parmazánem. Míchejte, míchejte, míchejte. Opepřete, dosolte, pokud chcete. Vyndejte česnek (ale opražený je naprosto skvělý). 

Výsledkem by měly být špagety obalené krémovou omáčkou – šťavnaté, lahodné…prostě rozkošné. Aaach

Dobrou chuť vám všem přeje paní Čuba

PS. Více těstovinových dobrot?