Možná už si říkáte, co to ta Čuba s italskými recepty pořád blbne, ale podzim a babí léto mě k tomu tak nějak nutí a tiramisu je sladkost, která pohladí po duši snad každého, nejen italského jídelního fanatika jako mě.

Pojďme se podívat na zoubek klasické italské sladké dobrotě v její nejjednodušší podobě. Tiramisu mám opravdu moc ráda. Je to tím, že je to svěží dezert, který v ústech chutná jako když vám do pusy přistane duhový obláček s jednorožcem obaleným v cukrové vatě – prostě kýč a lahoda a prdelatí andělíčkové u toho brnkají na harfičky.

Hlavní fotka k receptu Dokonalé italské tiramisu

Ingredience na tiramisu


1 balení piškotů – savoyardi (300g)
500 g mascapone
6 vajec
150 ml kvalitní kávy
150 g cukru
2 lžíce holandského kakaa

Pro fajnšmekry: 1 malý šot amaretta

Množství: 12 porcí


Kratičký dotazník + soutěž

Pod pokličkou našich kuchyní aneb pojďme se inspirovat

Cílem je zjistit, co nám v kuchyni nejvíc pomáhá a co bychom si rádi pořídili. 15 z vás navíc získá dáreček – roztomilou Čubičkovou formičku na cukroví z limitované edice 30ti kousků, které mi vyrobila firma Dilna 3D.


Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 20 minut

Nebojte se jít do klasiky a hlavně (prosím!) nenahrazujte mascarpone pomazánkovým máslem nebo jinými. Ono to cenově nakonec stejně vyjde stejně, vážně. Pokud se vám v domácnosti pohybuje malé dítko, tak tiramisu je super plácat dohromady. Dítko to baví, protože příprava není dlouhá a složitá. Kuchyně krom těchto výhod neskončí v plamenech a ani v totálním chaosu.

Postupujeme

Připravte si vhodnou mísu, do které budete tiramisu skládat. Uvařte si espresso lungo. Budete potřebovat přibližně 150 ml kávy, do které budete máčet piškoty savoyardi.

Krém z mascarpone

Hlavní a nejdůležitější součástí tiramisu je dobrý krém z mascarpone a vajec. Čím kvalitnější vejce, tím lépe uděláte. Nechce vajíčka aspoň hodinu v pokojové teplotě.

Do misky si oddělte žloutky a bílky. Do žloutků vmíchejte polovinu cukru a šlehejte do chvíle, než budete mít krásnou jemnou pěnu. Lehce vmíchejte mascarpone.

Z bílků začněte šlehat sníh. Postupně přisypávejte druhou polovinu cukru. Sníh je dostatečně připravený ve chvíli, kdy se začnou dělat špičky na měchačce nebo vám nespadne z misky, když si ji obrátíte nad hlavou.

Čím míchat, šlehat a mixovat? Já použila můj oblíbený Vital Stick Pro od G21, cenu a proč jsem si ho tak oblíbila se dozvíte i v mém obchůdku.

Sníh pak jemně vmíchejte do mascarpone-žloutkového krému.

Jdeme klást

Do misky (třeba takové) vložíme piškoty namočené v kávě a přikryjeme ½ krému a pokračujeme stejně i s druhou vrstvou. Něžně přesypte dobrým kakaem a nechte v lednici odležet nejlépe do druhého dne.

Jezte a radujte se 🙂
Vaše paní Čuba

PS. Honí vás stále ještě mlsná a potřebujete nějaký jiný sladký recept. Mrkněte na Sladkou Čubu.

PSS. Pokud chcete nahlédnout do zákulisí toho, jak recepty připravuju, tak tu pro vás mám jednu historku aneb nebuďte pitomci jako já. Rozhodla jsem se tiramisu připravit a pekelně experimentovat právě s nějakým úžasným motivem – hvězdičky. Čím menší, tím to bude rozkošnější, ne? Tak ne! Nebuďte pitomci a vyvarujte se mé chyby. Problém není v tom hvězdičky vystříhat a umístit. Problém nastane ve chvíli, kdy to posypete kakaem a uvědomíte si, že vlastně nemáte páru, kde ty hvězdičky jsou. Ups. Hm. Pak už se jen modlíte, že máte někde po ruce pinzetu a že opravdu všechny hvězdičky z papíru najdete. Jinak si někdo z vašich milých strávníků užije trochu škrábkání do krku. No nic…učený z nebe nespadl a chybuje každý 🙂