Některé krásné věci vznikají z naprostých nečekaných maličkostí. Křehký koláč se skořicovo-mascarponovým krémem a ovocem se mi udál vlastně jako taková nouzovka. V lednici vymeteno, mléko ani vajíčka nikde, ale chuť na koláč obrovská.

Křehký koláč zvládnete levou zadní za pár minut a stejně rychle se po něm i zapráší. Taky jsem pro něj vybrala krémíček z mascarpone ale ne tradičně jen s troškou citronové šťávy, ale také se skořicí… No a to je teda něco. Jo a ovoce… Ale to už je fakt třešnička na dortu. Jdeme na to!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křehký koláč se skořicovo-mascarponovým krémem a ovocem

Ingredience na křehký koláč s mascarpone krémem a ovocem

Množství: 8 porcí

Na korpus

250 g hladké mouky
125 g másla (rozměklého)
50 ml vody
5 g soli (špetka)
2 lžíce cukru krupice (20 g)

Na mascarpone krém

250 g mascarpone
1 vajíčko
20 ml citronové šťávy
1 skořicový cukr (BIO ideál) (20 g)
20 ml polotučného mléka

250 g mraženého ovoce či čerstvého sezonního


NOVÝ ROK = NOVÉ SVAČINY

Co připravit zítra ke svačině? Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Jak se tak říká, nouze naučila Dalibora housti. To platilo i v mém případě a jsem si jistá, že u vás doma je to občas taky podobné. Určitě to znáte – mlsná se pomalu ale jistě plíží. Bráníte se urputně, ale je to marné. Ok, tak něco upečeme. Jenže otevřete lednici a zjistíte, že nula nula prd – není mléko, není vajíčko a s moukou je to taky na pováženou, ale ještě někde vyhrabete nějaký ten zbytek. Takže co teď? Křehké těsto!

Korpus

Do mísy si dejte hladkou mouku (250 g), rozměklé máslo (125 g), špetku soli (5 g) a cukr (20 g). Přidejte také studenou vodu (50 ml). Hnětením vznikne krásné kompaktní těsto, které (v ideálním případě) nechce odpočinout aspoň půl hodiny v lednici. Dokonale propracované těsto zvládne robot s hnětacím hákem. Za pět minut máte těstíčko jako z pohádky.

Sofistikovaná varianta přípravy korpusu: Pokud nespěcháte, těsto si odpočine a vy ho necháte opět povolit v pokojové teplotě a poté rozválíte do pravidelného kruhu (cha cha, kolikrát se vám to tak povedlo? Mně asi tak 2x) o poloměru 30 cm (2 cm jsou okraje). Pak teprve ladně vložíte do formy.

Rychlovarianta přípravy korpusu: Pokud se vám ale mlsnou kroutí malíčky u nohou, tak i takovéto nepoddajné těsto můžete zpracovat rovnou. Vezměte si formu na pečení (ø 28 cm) a těsto do ní buď vytlapkejte rukama (pro milovníky dětské pracovní síly je toto dobrá příležitost předat tlapkání mladším) popř. menším válečkem rozválejte. Nezapomeňte na cca 2 cm vysoký kraj!

Těsto obsahuje dostatek másla, aby nebylo potřeba formu vysypávat či jinak speciálně připravovat. Dobře taky poslouží pečicí papír, díky kterému pak celý koláč dostanete z formy (já mám nicméně obě ruce levé a vždycky se tam s ním a těstem naháním a spíš je mi to k vzteku. Ale proti gustu…).

Krém s mascarpone a skořicí

Dost pravděpodobně znáte variantu mascarpone krému s troškou citronové šťávy. Citron dodá mascarpone svěží chuť a sedne k němu báječně. Co jej ale doladit ještě troškou skořice? Já jsem zvolila skvělý skořicový cukr a výsledek? Oh lala! Ještě přidejte trochu mléka a jedno vejce a krém pečlivě promíchejte.

Poté ho pomažte na připravený korpus.

Ovoce

V zimních měsících dobře poslouží i zamražené ovoce – lesní směs, borůvky, maliny, třešně či cokoli, co máte po ruce. V letních měsících určitě berte čerstvé a nebojte se experimentovat třeba s meruňkami, švestkami nebo jahodami.

Ovoce poklaďte na vrstvu mascarpone. Pokud máte ovoce zmražené, nebojte se toho. Nechávám ho většinou při přípravě těsta venku, a pak rovnou kladu na korpus s mascarpone.

Pečeme koláč

180°C a cca 40 minut posledních zbytků vaší trpělivosti udělá z křehkého koláče zázrak. Okraje korpusu budou zlatavé.

U nás se po vychladnutí po koláči většinou dost rychle zapráší. Buďte obezřetní. 🙂

Dobrou chuť
Vaše Pája