Krémová fazolová polévka neboli u nás doma také nazývaný prívarok je báječnou sytou polévkou z žíhaných fazolí, u které mám vždycky pocit, že jsem doma.

Moje mamka totiž připravuje naprosto nejlepší prívarok na světě. Jemná chuť žíhaných fazolí s krémovou omáčkou, bramborami a dobrou slaninou, když se ještě dobře dochutí, je opravdu skvělá. Krom toho taky skvěle zasytí.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Krémová fazolová polévka

Ingredience na krémovou fazolovou polévku

Množství: 4 porce

250 g suchých fazolí (nejlépe barevných, žíhaných)
100 g slaniny
3-4 střední brambory (300 g)
1 15% zakysaná smetana (180 g)
1 špetka soli (5 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 bobkový list
3 pepře
1 nové koření
1,5 l vody nebo vývaru

Na jíšku

2 lžíce oleje (40 ml)
1 vrchovatá lžíce hladké mouky (25 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 75 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Jaké fazole vybrat?

Na krémovou fazolovou polévku se skvěle hodí žíhané nebo také barevné fazole. Mají jemnou chuť a polévce dodají hezky sametově hnědou barvu.

Připravujeme fazole

Fazole bude potřeba večer před samotnou přípravou polévky nechat nabobtnat v dostatečném množství vody. Dejte je do mísy a přilijte tak, aby nad nimi byl aspoň dvojnásobek vody. Zkrátí se tak výrazně doba jejich dalšího vaření a také pomůžeme tomu, aby nebyly tak prďavé.

Před samotným vařením fazolí je slijte a propláchněte.

Připravujeme polévku

Na oleji podusíme na kostičky nakrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, přendáme propláchnuté fazole a vaříme je v jemně osolené vodě společně s bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením přibližně 40 minut. Doba jejich přípravy se liší od stáří fazolí, jak dlouho jsme je předem máčeli nebo také na značce, kterou kupujete. Je proto těžké určit, kolik času přesně stačí. Je tedy potřeba je občas zkusit.

Jakmile začnou fazole měknout, přidáme k nim na kostičky nakrájené brambory a také na kostičky nakrájenou slaninu a necháme vařit do změknutí.

Zahušťovat či ne

Polévku není nutné zahušťovat jíškou. Fazole totiž polévku lehce zahustí. Nicméně pro klasiky a milovníky opravdu hustých polévek tu mám návod, jak si jíšku připravit a zapracovat do polévky. Mezitím si můžeme připravit základní jíšku. Na pánvičku dáme olej a promícháme ho s moukou. Na středním plameni mícháme jíšku, dokud nezačne lehce zlátnout. Pak ji opatrně vmícháme do polévky a necháme ještě aspoň 10 minut vařit.

Finální dochucení

Fazole i brambory jsou měkké, takže jdeme na dochucení polévky. Vmícháme do ní kysanou smetanu a prolisovaný stroužek česneku. Ochutnáme. Dobré? Pokud máte rádi lehce kyselejší variantu, můžete přidat trošku octa. Pro doslazení naopak můžete přidat trošku cukru.

Výsledkem bude výborná krémová polévka s fazolemi, které jeden talíř nebude stačit.

Pro další polévkovou inspiraci se mrkněte do kategorie Polévka je grunt.

Dobrou chuť všem