Linecký koláč s džemem je velkou stálicí české kuchyně a povězte mi, kdo jste ho alespoň někdy nejedl?  Věděli jste ale, že jde o velmi starý recept rakouský?


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Kvash.


Oproti velmi populárnímu lineckému cukroví, které je vlastně důstojný a oblíbený bratříček mřížkáče, má mřížkový linecký koláč s džemem maličko jiné složení těsta. Dávají se do něj totiž ořechy – přesněji mandle.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Linecký koláč s džemem

Ingredience na linecký koláč s džemem

Množství: 12 porcí

Na kulatý plech ø30 cm

200 g hladké mouky
100 g mletých mandlí nebo jiných ořechů
150 g másla
150 g moučkového cukru
2 žloutky
1 kypřicí prášek
1 špetka citronové kůry (5 g)
1 špetka soli (2 g)

1 džem (150 g) – např. višeň s čokoládou

Cukr moučka na pocukrování
1 žloutek na potření


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Těsto na linecký koláč

Těsto na linecký koláč s džemem má pár svých pravidel, kterých je dobré se držet, aby byl koláč pěkně vláčný a křehký.

Patří do něj mouka, máslo, žloutky a také mleté ořechy – v našem případě nasekané mandle. To je základ, ke kterému je ještě potřeba dodat moučkový cukr, špetku soli a také kypřicí prášek a popřípadě i trošku citronové kůry.

Do mísy prosejeme mouku, kterou smícháme s kypřicím práškem. Přidáme mleté ořechy, špetku soli a moučkový cukr a nakonec na kostky pokrájené máslo a také žloutky. Nemusí být rozpuštěné.

Těsto necháme vypracovat robotem popřípadě si trošku namůžeme ruku. Výsledkem by mělo být těsto nepříliš lepkavé a krásně lesklé.

2/3 těsta vytlapkáme na pečicí papír a přendáme do kulaté formy. Případně si těsto rozválíme a opět přendáme do formy.

Jdeme na džem

Pokud bychom měli být tradiční, použijeme džem čistě jen rybízový. Jenže já jsem právě na Kvashi objevila naprosto neskutečnou lahůdku a to v podobě džemu s názvem Višně v čokoládě. Je to peklíčko, protože nejen višně, ale třeba i Jahody v čokoládě nebo Rybíz v čokoládě jsou něco tak ukrutně dobrého, že mě to vždycky dojme a vím, že bude průšvih a budu mlsat a mlsat… A mlsat. Opravdu doporučuji všema 20ti.

Tak a teď zpět ke koláči. Džem rozetřeme po celé ploše těsta.

Mřížkujeme

Teď přejdeme k té (pro mě) nejsložitější části celého receptu. Správný mřížkový koláč prostě musí být mřížkování, bohužel, je to tak, děti.

Ze zbytku těsta si vyválíme placku velikosti pečicí formy. Nožem nařežeme cca 1 cm široké pruhy a ty postupně klademe na koláč, až vznikne mřížka. Začínejte od středu a pokračujeme ke krajům. Pro opravdové fajnšmekry je tu pak ještě varianta jednotlivé pruhy překládat, aby vzniklo dokonalé „prošití“.

Koláč ještě nakonec potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Koláč je hotový ve chvíli, kdy začne zlátnout.

Nejlepší je pěkně odležený, když se do něj vpije džem. Ale kdo to má vydržet. 🙂

Dobrou chuť přeje Pája