Lahodná krůtí prsa na bylinkách jsou dokonalou lehkou dobrůtkou, kterou si velmi jednoduše připravíte během pár chvilek.


Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Českou krůtou.


Vybrala jsem pro vás kombinaci jednoduše dostupných bylinek, které seženete bez většího problému a chuť bude bezvadná.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Krůtí prsa na bylinkách

Ingredience na krůtí prsa na bylinkách

Množství: 4 porce

1 kg krůtích prsou v celku
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)

Na bylinkovou směs:
2 lžíce změklého másla (40 g)
1 špetka soli (5 g)
2 snítky čerstvého rozmarýnu
1 vrchovatá lžička sušené majoránky
1 hrst petržele
5 snítek oregána
2 stroužky česneku


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Jak naložit s krůtími prsy?

Krůtí maso je pro mě naprostou pohádkou, kterou si velmi ráda užívám ve všech možných podobách.  Je vynikající na pro mě top drůbeží vývar, ale třeba i jako pečeně nebo minutka. Nejčastěji se s krůtou setkáváme v obchodech právě v případě krůtích prsou. Jsou plné potřebných bílkovin a maso je minimálně tučné. Tím, jak je chuťově čisté, nepříliš výrazné, dá se velmi hezky dochucovat a pohrát si s ním.

A pokud máte obavy, že bude krůtí prso příliš suché, nebojte se. Tomu se také podíváme na zoubek.

Bylinková směs

Začneme tím, že si připravíme bylinkovou směs, kterou pečeni potřeme.

Rozměklé máslo rozmixujeme společně se solí, česnekem a bylinkami – sušenou majoránkou (nebo čerstvou), rozmarýnem, petrželí a také oreganem.

Můžeme si roztopit troubu na 180 °C.

Připravujeme krutí prsa

Krůtí prsa opláchneme, osušíme utěrkou a posolíme ze všech stran.

Do pánve dáme rozpálit olivový olej a celá krůtí prsa zprudka opečeme ze všech stran tak, aby se maso krásně zatáhlo a uchovalo si uvnitř co nejvíce šťávy (takže už žádné další píchání noži či vidličkami, aby šťáva neutíkala).

Takto zataženou pečeni přendáme do pekáčku a pěkně ze všech stran ji potřeme bylinkovou směsí.

Dáme péct přibližně na 25-30 minut do trouby. Pokud máte teploměr na maso, teplota uvnitř pečeně by měla být alespoň 74 °C. Pečeni pak už dál nepečte, aby nebyla zbytečně vysušená.

Výpek můžete nechat jen přírodní, ale pokud si chcete pořádně dopřát, můžete ho ještě vylepšit buď kysanou smetanou popřípadě i smetanou na šlehání (už není potřeba vařit). Maso z něj samozřejmě vyjměte.

Krůtí prsa na bylinkách zaslouží kvalitní uvařené brambory nebo třeba nějaký dobrý kuskusový salát.

Dobrou chuť přeje Pája