Chřestová polévka ochucená medvědím pestem patří opět do jedinečných jarních receptů, které si zamilujete.

Já osobně mám daleko radši chuť zeleného chřestu (a taky na mě působí veseleji, co si budeme…), ale výbornou polévku také připravíte z chřestu bílého. 

Chřest má svou specifickou chuť, která nemusí být pochopitelně pro každého, ale kdo se bojí, nesmí do lesa. A taky vám budou krapet smrdět čůránky, ale to už je prostě občas daň za dobré jídlo. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Chřestová polévka ochucená medvědím pestem

Ingredience na chřestovou polévku

Množství: 4 porce

500 g zeleného chřestu
1 lžíce másla (25 g)
200 ml smetany na vaření
500 ml vody
špetka soli (5 g)
špetka pepře (2 g)
pesto z medvědího česneku


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Kupujeme chřest

Jestliže chřestová polévka bude vaše chřestové „poprvé“, gratuluji. Super volba.

Ale pojďme si říct, jak by takový pěkný chřest měl vypadat? 

V obchodech je často chřest – tedy spíše jeho stonky, zabalen do jakéhosi neprůhledného sáčku, takže vlastně kupujete zajíce v pytli. V sáčku se totiž dobře schová kdejaká plísnička a jiné nešvary, protože nevidíte, jak dobře na tom chřest je.

Proto je vždycky lepší, pokud je to možné, kupovat chřest u kterého si jeho nožky zkontrolovat můžete (např. je jen svázaný gumičkou). Stonek by měl být krásné zeleno–fialový a rozhodně ne dřevnatý či s náznaky bílého nánosu. Od toho ruce pryč a úprk.

Hlavičky chřestu by měly být mile zelené a opět bez různých plísňových dekorací.

Čistíme chřest

Chřest si před vařením pečlivě propláchneme a vezmeme si jednotlivé stonky do ruky a cca 5 cm od konce je ohneme. Ztvrdlé stonky se tak velmi pěkně odlomí a my už chřest nemusíme dále upravovat (olupovat stonek škrabkou).

Jdeme na vaření

Chřestová polévka

Do hrnce si dáme rozpustit máslo, na kterém přibližně 2–3 minuty opečeme na menší kousky pokrájený chřest.

Zalijeme ho dostatkem vody, posolíme a necháme vařit do změknutí, což bude trvat přibližně 5 minut.

Pokud jste estéti a chcete to mít na talíři fakt pěkný, dejte si stranou pár hlaviček chřestu na dozdobení. 

Chřest nám změkl, tak teď už vše pěkně dohladka rozmixujeme. Pro totální preciznost můžeme polévku ještě přecedit přes cedník, aby byla opravdu hebká jako dětská prdýlka.

Nakonec přidáme ještě smetanu na vaření a popřípadě dosolíme.

A tady bychom mohli skončit, jenže proč si život trošku neosvěžit?

Ladíme medvědím pestem

Což takhle do polévky přidat ještě trochu medvědího česneku? A to ne jen tak ledajakého, ale v podobě pesta z medvědího česneku? Polévku krásně nakopne a hlavně jeho příprava není nijak složitá. Připravit si ho není žádná složitost a v létě ho v lednici jako když najdete.

Polévka je hotová a pokud máte chuť, tak přidejte ještě opražené chlebové nebo rohlíčkové krutonky.

Vaše Pája