Sezónní recepty mají něco do sebe. Beru je jako takovou milou vzácnost, kterou nemá člověk pod nosem každý den, ale právě jen dobu omezenou. Pesto z medvědího česneku je právě taková milá záležitost, které se nám dostává jen na jaře. Takže pojďme využít příležitosti a do medvědího česneku zanořme čumáky, stejně jako to dělají medvědi (třeba teď už i v Beskydech) a užijme si ho naplno.

K čemu se dá pesto použít?

Využití pesta z medvědího česneku je vlastně jen na vaší fantazii, ale tady máte pár tipů, v čem bude určitě naprosto dokonalé:

  • s dobrým chlebem a máslem – věřte nevěřte ale i něco tak neskutečně jednoduchého je božské
  • s těstovinami jen tak samotné
  • s těstovinami a sekanými rajčaty – jednoduchá dokonalost, která opět nezklame
  • do polévky – chcete oživit vývar? zkuste pesto a uvidíte ten tanec
  • na maso z grilu – představte si půvabný plátek pečeného křehoučkého masa a pesto…je potřeba k tomu ještě něco říkat?
  • na pečený hermelín
  • do vaječné omelety atd.atd atd.

A jak ho používáte vy? Napište mě i ostatním čtenářům do komentáře pod článkem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pesto z medvědího česneku

Ingredience na pesto z medvědího česneku

Množství: 1 menší sklenička

1 větší hrst čerstvého medvědího česneku
4-5 lžic dobrého olivového oleje
Špetka soli

KU ZDOKONALENÍ:
Parmezán – cca 2 plné polévkové lžíce
Menší hrst kešu oříšku
Menší hrst piniových oříšků
1 lžička citrónové štávy

TIP (video 2 minuty): Jak uskladnit medvědí česnek, aby pár dní vydržel? Mrkněte na parádní krátké video jak jednoduše udržet bylinky voňavé a čerstvé. #jakskladovatbylinky


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 1 minuta
Celkový čas: 11 minut

Medvědi nevědí, že…

…což právě o medvědím česneku vůbec neplatí. Protože medvědi vědí a vědí moc dobře, že je medvědí česnek našemu organismu prospěšný a obsahuje tolik zdravých látek, že by se to sem ani nevešlo :). My si jen řekněme, že je to milá malá rostlinka s voňavými lístky a jak jsme smutní, protože jeho sezóna je poměrně krátká. Proto si taky připravíme pesto, které nám v lednici vydrží poměrně dlouho (klidně i 2 měsíce) a nemusíme tak oplakávat ztrátu zelených lístků hned s koncem medvědí sezony.

Kdy je sezóna, kde sbírat a jak ho poznat?

Nemusíte si ani pořizovat pátracího čmuchacího medvěda. Stačí se jen podívat na vlhká místa, kam svitne i sluníčko. Já jsem při prvním hledání pochybovala, jestli nejde třeba jen o nějakou hodně zelenou trávu (nejsem botanik), takže pokud jste pochybovači jako já, přistupte k čuchové zkoušce. Medvědí česnek voní po česneku (překvapení?). Stále pochybujete? Zkuste ochutnat. Maximálně se napasete trávy. Sezóna medvědího česneku je z počátku jara (přibližně tedy konec února až konec dubna). Jak vidíte, já jsem ho sbírala ještě poměrně dost mladý. Je s tím větší dřina. Takže pokud nejste tak netrpěliví, počkejte na větší lístky ;).

Já jsem pro tento recept použila tzv. česnek podivný, který je také výbornou variantou „medvědího česneku“ a v končinách, kde žiju, je velmi častý.

Máte česnek? Sbírejte pěkné lístečky a k rostlince se chovejte šetrně. Nervěte ji jak smyslu zbavení a hlavně se vyhněte místům, kde je sběr zakázán. Kde ho sbírat nesmíte, ale i jaké všechny léčivé látky obsahuje se dočtete třeba na Wikipedii (cituji: „Účinné látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity“).

Pokud se sami nedostanete do lesa, tak se dnes medvědí česnek dá poměrně jednoduše sehnat v mnoha obchodech. Viděla jsem ho např. v Lidlu, Albertu a mnoha večerkách.

Dejte zároveň pozor na to, abyste při sběru česneku omylem nesebrali třeba konvalinky nebo ocůn. Nejbezpečnějším způsobem, jak si česnek ověřit, je očuchat ho. Více se ale můžete dozvědět zde.

Jdeme na pesto

Voňavé lístečky máme doma, tak pojďme na pesto. Nejprve si ale lístky propláchněte vodou, abyste z nich dostali nečistoty a pokud jste sbírali v lese, tak třeba i nějaký ten čurýnek od psa (to jste asi nechtěli slyšet). Nechte je okapat.

Vezměte mixér a lístky do něj vložte. Přidejte špetku soli a cca 4 lžíce olivového oleje. Promixujte, aby pesto mělo hebkou a příjemnou konzistenci na ochutnání. Máte hotovo :). Ano, přesně tak je to jednoduché. Máte základní pesto, které teď ale budeme dokrášlovat.

Pesto s parmezánem

Pokud jste stejní milovníci sýra jako my, tak vřele doporučuji do základního pesta přidat ještě nadrobený či nastrouhaný kus (cca 2 plné polévkové lžíce) parmezánu. Chuť medvědího pesta to nakopne zase trochu dál a věřte mi, že stačí jen dobrý chléb, máslo a trochu tohoto zázraku a svět bude zase o něco krásnější.

Pesto z medvědího česneku - varianta s parmezánem
Pesto z medvědího česneku – varianta s parmezánem

Pesto s oříšky

Další variantou, jak si připravit pesto z medvědího česneku je prostě a jednoduše přidat oříšky. Ideální je dát například menší hrstičku kešu oříšků nebo piniových oříšků. Jejich chuť vám zase chuť česneku posune dál a vy budete mít radost jak ďas, že jste do pesta šli.

Pesto z medvědího česneku - varianta s kešu
Pesto z medvědího česneku – varianta s kešu oříšky

Pesto se vším všudy

A co takhle prostě do základu přidat jak sýr, tak oříšky? To je teprve pošušňáníčko. Pro milovníky ostrého pesta je samozřejmě možnost přidat třeba trochu čerstvé chilli papričky, ale počítejte s tím, že to výrazně přebije milou a jemnou chuť medvědího česneku. Skvěle se do pesta také budou hodit pistácie. Jen se nebojte experimentovat a dejte vědět, které pesto bylo nejlepší. Testování je legrace a vy si aspoň najdete toho svého favorita.

Pesto z medvědího česneku - varianta kešu s parmezánem
Pesto z medvědího česneku – varianta kešu s parmezánem

Co když nemáte čas medvědí česnek hned zpracovat?

Značka ideál je pesto udělat z čerstvého česneku, ale pokud prostě někdy nestíháte stejně jako já, tak je dobré vědět, jak česnek uskladnit, aby vydržel. Pak nedopadnete jako já, když jsem ho (pitomec) nechala 3 dny ve vodě a on mi celý zatuchl a zežloutl. Dobře mi tak, když jsem ho takhle utopila. Chudáka medvědího.

Takže jak na to? Mrkněte na krátké video (2 minuty) od Koko. Hezky a jednoduše ukázané a rozhodně více než praktické.
Přehrát video jak skladovat bylinky aby zůstaly čerstvé a voňavé?