Roastbeef je typickým představitelem receptu, u kterého snad víc než kdy jindy platí, že v jednoduchosti je krása, příprava se nesmí uspěchat, kvalitní maso je základ a v neposlední řadě že existuje celá řada zaručeně pravých a správných receptů, jak ho připravit.

Tak nějak jsem přemítala a hledala, jak by bylo asi nejlepší ten roastbeef připravit, aby byl opravdu jako od maminky (protože ta ho dělá naprosto neskutečný) a zároveň i krapet ala čubastyle. K žádnému velkému experimentování ale nakonec nedošlo a rozhodla jsem se odvést čistou práci s masem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Roastbeef

Ingredience na roastbeef

Množství: 2 porce

0,5 kg hovězího válečku
Sůl
Pepř
Lžíce sádla
Lžíce másla
1 dl vývaru

 

 


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 10minut
Doba vaření: 150 minut
Celkový čas: 160 minut

Překvapivě jsem nesáhla po hovězí roštěné, ale vybrala jsem si sympaticky vyhlížející kousek hovězího válečku. Ten jsem celý popepřila, prosolila a na rozpáleném sádle ze všech stran osmahla tak, aby se na mase udělala krustička a štáva se v něm pěkně držela. Váleček jsem přendala do zapékací misky a trochu podlila vývarem (cca 0,5dl).

Pak už stačilo masíčko dát do předem vyhřáté trouby. No ono slovo vyhřátá trouba zrovna v tomhle je trošku nadnesený výraz. Troubu jsem „rozžhavila“ na 80 °C a maso takto pomalu pekla další 2,5 hodiny. Občas jsem maso podlila a dolila tak zbytek vývaru. V poslední půl hodině jsem ještě na maso nechala rozpustit máslo. Hotové bylo ve chvíli, kdy při zmáčknutí hezky zapružilo a netekla z něj krev. Krom toho mi teda dost pomohl teploměr na maso, takže teplota uprostřed masa při vytažení z trouby byla 55°C.

Určitě jste četli další recepty, kde se dá roastbeef připravit za daleko kratší dobu na vyšší teplotu, ale ze zkušenosti mi přijde chuťově daleko lepší ho připravovat takto zdlouhavě a zároveň s tím klesá i pravděpodobnost, že maso bude jako podrážka.

Výsledek byl naprosto super parádní. Masíčko bylo jemně narůžovělé, krásně se rozplývalo na jazyku a sosík z výpeku ani nebylo potřeba nějak upravovat.

Paní Čuba přeje stejně krásné vypečené zážitky i vám!