S nadcházejícím podzimem a první vlnou chřipek a rýmiček přichází také období jablek a tisíce a jednoho receptu štrůdlů a závinů. Já v tomto receptu asi nebudu příliš originální a buďte tedy schovívaví v tom, že se zde nedočtete, jak připravit štrůdl ala bažant nebo štrůdl na kopru.

Je sice pravda, že jsem zde už psala o slaném štrůdlu, ale pojďme ke sladké klasice.

Čubí maminka mě obvykle je schopná zásobit velkým množstvím už zavařených a připravených  jablíček, rozdělených do porcí přesně na štrůdl, takže se mi tím odkládá celý proces škrábání a strouhání a to je každopádně fajn.

Ale vezměme to hezky od píky a bez rodičovské podpory.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jablečný štrůdl

Ingredience na jablečný štrůdl

Množství: 2 šišky

8 větších jablek
1 balení listového těsta – babické (ne Babicovo) je nejlepší
Rozinky
Vlašské oříšky
Opečená strouhanka (strouhanka + máslo)
2 skořicové cukry
1 vajíčko na potření

TIP 1: Chcete získat 300 Kč na nákup? Mrkněte na mé představení služby Twisto, v článku najdete krom výhod a nevýhod také kód na 300 Kč kredit na vyzkoušení. #300kcjenpromectenare

TIP 2: A v čem nákup odnést? Co potěšit přírodu a místo igelitky použít originální českou síťovku? V kombinaci s TIP 1 můžete mít 2 zdarma :-O #zerowaste


20 nej receptů

eKuchařka 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby

Přihlaš se k odběru nových receptů emailem a získáš zdarma eKuchařku 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby a až 800 Kč slevu na kuchyňské spotřebiče G21!

Taky nesnáším spam, Tvůj email nikomu nikdy neprozradím a odběr můžeš kdykoli snadno zrušit. Více o našich zásadách zpracování osobních údajů zde.


 

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Na oleji si dám kousek másla a osmahnu na něm strouhanku hezky dozlatova. Tu budu potřebovat na posypání rozváleného listového těsta. Těsto většinou bohatě stačí na dva štrůdlíky a je dobré ho před tím, než ho začnete válet, nechat při pokojové teplotě povolit, aby se lépe zpracovávalo.

Ale teď zpět k jablkům. Když nejsou předpřipravená jablka dostupná, je potřeba si někde nějaká obstarat, oloupat je a nastrouhat. Ohledně množství je složité říct, kolik je ta správná míra. Každému podle chutí. U mě ta míra je tak 8 větších jablek. Já je pak rovnou míchám se skořicovým cukrem a rozinkami. Cukru dejte podle libosti a chuti a hlavně tedy podle sladkosti jablek. Někdy jsou tak sladká, že cukr ani není potřeba, ale jindy jsou tak bez chuti, že je cukr nezbytnost.

Když už máme těsto rozválené, posypeme ho osmahlou strouhankou a naklademe směs jablek, skořicového cukru a rozinek. Já tam ještě dávám nasekané vlašské ořechy, ale nejsou nutností.

Pak už to jen všechno zabalím, potřu rozmašlovaným vajíčkem, propíchám zlehka vidličkou a položím na pečící papír nebo pečící folii – je to ekologičtější varianta. strčím na 200⁰C do trouby. Pak už jen otírám sliny a čekám, až se štrůdl opeče dozlatova.

Hezký podzim a štrůdl v duši!
Paní Čuba