S nadcházejícím podzimem a první vlnou chřipek a rýmiček přichází také období jablek a tisíce a jednoho receptu štrůdlů a závinů. Já v tomto receptu asi nebudu příliš originální a buďte tedy schovívaví v tom, že se zde nedočtete, jak připravit štrůdl ala bažant nebo štrůdl na kopru.

Je sice pravda, že jsem zde už psala o slaném štrůdlu, ale pojďme ke sladké klasice.

Čubí maminka mě obvykle je schopná zásobit velkým množstvím už zavařených a připravených  jablíček, rozdělených do porcí přesně na štrůdl, takže se mi tím odkládá celý proces škrábání a strouhání a to je každopádně fajn.

Ale vezměme to hezky od píky a bez rodičovské podpory.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jablečný štrůdl

Ingredience na jablečný štrůdl

Množství: 2 šišky

8 větších jablek (800 g)
1 balení listového těsta – babické (ne Babicovo) je nejlepší (500 g)
40 g rozinek
50 g vlašských ořechů
1 skořicový cukr (20 g)
20 g strouhanky
25 g másla (1 hrudka)
1 vajíčko na potření


TIP na vděčný vánoční dárek: V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně. #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Opečená strouhanka

Na pánev si dám máslo osmahnu na něm strouhanku hezky dozlatova. Tu budu potřebovat na posypání rozváleného listového těsta.

Těsto většinou bohatě stačí na 2 rukávy a je dobré ho před tím, než ho začnete válet, nechat při pokojové teplotě povolit, aby se lépe zpracovávalo.

Jablečná směs

Ale teď zpět k jablkům. 8 větších jablek si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je se skořicovým cukrem a rozinkami. Pokud jsou jablíčka dost sladká, není potřeba skořicový cukr použít vůbec a bohatě stačí jen lehce poprášit přímo mletou skořicí.

Když už máme těsto rozválené, posypeme ho osmahlou strouhankou a naklademe směs jablek, skořicového cukru a rozinek. Já tam ještě dávám nasekané vlašské ořechy, ale nejsou nutností.

Pak už to jen všechno zabalím, potřu rozmašlovaným vajíčkem, propíchám zlehka vidličkou a položím na pečící papír nebo pečící folii – je to ekologičtější varianta.

Pečení

Závin pečeme v troubě na 200⁰C. Pak už jen otíráme sliny a čekáme, až se závin opeče dozlatova.

Hezký podzim a štrůdl v duši!
Paní Čuba