Všichni jsme tam někdy byli,  většina z nás na to nadává a určitě i popírá, že by jim tam něco chutnalo, ale všichni To známe (ne toho příšerného klauna od Stephena Kinga, brrr…nemám ráda klauny) – myslím McDonalds. Věřte, nevěřte, ale jídlo tam ráda nemám (dobře tak hranolky), ale jejich jablečné taštičky jsou prostě super! Křupou, mají dobrou náplň, jednoduše je přenesete a sníte při cestě kamkoliv….ideál! Ale proč být závislý na nějakém zpropadeném fastfoodu? Lepší je si jablečné kapsičky připravit doma. A není to těžké 🙂 Uff.

Ingredience


4 střední jablka
2 lžíce medu – či cukr dle chut
1 lžička skořice
1 lžíce škrobu
1 lžíce másla
100 ml vody

1 vajíčko na potření krajů
Olej na smažení

Práškový cukr na posypání
1 lžička citrónové šťávy (není nutné)

Množství: 12 taštiček

Postup přípravy

Doba přípravy:25 minut
Doba vaření:15 minut
Celkový čas:40 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Nechce si někde v pokojové teplotě listové těsto, aby rozměklo.

A jdeme na směsku do taštiček.

Oloupejte si jablíčka a nakrájejte je na drobné kostky (poučte se ode mě…udělala jsem kostky trochu větší a padalo to všude kolem, takže čím menší, tím lepší). Opakuji, čím menší, tím lepší (0,5 cm není vůbec na škodu).

Na pánvi si rozehřejte lžíci másla ke kterému přidejte i jablka, když je máslo rozpuštěné. Přidejte 2 lžíce medu nebo cukr – podle toho, co vám více chutná a také podle druhu jablek. Přidejte lžičku skořice a podlejte 100 ml vody. Nechce směs provařit přibližně 15 minut. Voda se částečně vyvaří. Přidejte lžíci škrobu a ještě párkrát promíchejte. Směs by měla být lehce tekutá. Udělejte ještě poslední chuťový test, jestli je to pro vás dost sladké a skořicové. Já ještě předávám lžičku citrónové šťávy na zpestření chutě, ale přežijete i bez toho.

AKCE

Rozválejte si listové těsto přibližně na 2-3 mm….vlastně stejně jako na štrůdl. Rozkrájejte ho na obdélníky (ty budeme ještě překládat). Mně nakonec vyšlo materiálu na 12 kapsiček.

Na každý obdélník dejte lehce vychladlou směs a přehněte. Kraje pak upěchujte vidličkou. Rada nad zlato – NEMĚJTE VELKÉ OČI – tj. neplňte taštičky úplně maximálně. Směs bude vytékat a kapsička vám tak nebude pořádně těsnit, bude se vám to vylévat do oleje, všude bude nepořádek, bude to prskat…no prostě nedělejte to! Mám s tím zkušenosti a je to otrava.

Když máte taštičky zabalené, upěchované vidličkou, tak je ještě pomažte rozšlehaným vajíčkem.

V pánvi si rozehřejte olej na smažení a vkládejte taštičky, smažte hezky dozlatova a křupava.

Pro mlsné jazýčky ještě můžete posypat moučkovým cukrem.

Jezte ještě teplé (ale zase ne horoucí, protože ze spálené huby nikdo radost mít nebude).

Dobrou chuť
Paní Čuba