Podzim udeřil v plné síle a mnohým z nás se ve špajzech a jiných skrýších kupí jablka. Štrůdlu bylo dost a vám dochází inspirace, co se zásobou jablek? Mám tu pro vás super jednoduchý a rychlý recept, který mě tedy naprosto oslnil. Velký dík patří kamarádce Janče, který mě s ním seznámila. I já se svým odporem k pečení jsem musela uznat, že tohle se dá a je to hotové raz dva i s malou nezmarkou za zády.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jablečný koláč bez vajec

Ingredience na jablečný koláč bez vajec

Množství: 8 porcí

NA SYPKOU SMĚS

1 hrnek krupice
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku cukru
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr

JABLEČNÉ PLNĚNÍ

6 větších jablek
1 lžíce skořice
60 g (1/4) másla
1 lžíce oleje na vymazání pekáčku


TIP na vděčný vánoční dárek: V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně. #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

V receptu vás asi překvapí, že tam není vajíčko. Ano, je to tak. Opravdu je to bez vejce. Taky jsem se tomu divila a vlastně jsem byla dost zvědavá, jaká bude konečná konzistence a dopadlo to skvěle.

„Těsto“

Do hrnečku si postupně odměřte všechny sypké ingredience (mouku, krupičku, cukr, kypřící prášek a vanilkový cukr) a promíchejte lžící. A máte to. Jak vidíte, tak moc o těsto vlastně nejde, ale krupička udělá svoje a kypřící prášek všemu dopomůže k tomu, že se sypká směs spojí se strouhanými jablky, celé to jemně nakyne a vytvoří šťavnatou lahodnost.

Jablíčka nastrouhejte nahrubo a přidejte čistě jen mletou skořici. Pokud jste hodně na sladké, tak samozřejmě můžete použít skořicový cukr, ale už takhle je to slaďour na ntou.

Vrstvení

Jestliže jste si ještě nezapnuli troubu, tak je na čase. Teplota 180°C je ideál.

Do olejem vymazaného pekáčku si nejprve nasypte vrstvu sypkou. Poté poklaďte vrstvu jablek se skořicí a opět posypte sypkou vrstvou. A tak dále a tak dále. Já většinou dělám vrstvy sypká-jablka-sypká-jablka-sypká a máslo. Parádně se to vejde do pekáčku a je to tak akorát vysoké.

Poslední vrstva je tedy sypká a na ní patří máslo, aby se nám udělala krustička. Někdo máslo strouhá, ale mně se trochu líp osvědčilo si 1/4 másla rozpustit a poté nalít na sypkou směs. Rovnoměrně se to rozprostřelo po povrchu a krustička byla epesní.

Pečte do zezlátnutí a jezte s chutí a láskou nu a v tomto pošmournu i s nohami zabalenými v dece a nějakým dobrým teplým nápojem.

Pája

PS. Další slaďouři jsou tu.