Mrkvový koláč pro mnoho lidí působí poměrně nedůvěryhodným dojmem, který pravděpodobně plyne z domnělé neslučitelnosti mrkve, jakožto zástupce zeleniny, a něčeho sladkého. Já jsem tímto předsudkem poměrně dlouhou dobu trpěla a pranic mě nelákalo na tom, abych se vůbec do seznamování s mrkváčem pouštěla.

Jak jsem rostla a nabývala zkušeností a zdravého selského rozumu, řekla jsem si, že na tom pravděpodobně něco být musí a že se tedy obětuji a mrkváčka vyzkouším.

Na první pohled mě tedy moc nelákal…taková věc, trošku do oranžova, ale žádná výrazná barevnost, ozdobičky, krémíčky, ani ovoce….Jenže i v životě platí, že většinou ty nejlepší věci nejsou nastrojené jak do cirkusu, ale působí nenápadným a klidným dortem – stejně jako mrkváček.

Každý kousek této dobroty chutná lehce skořicově a občas překvapí tím, že ucítíte rozinku nebo kousek oříšku. Chuť k tomu ještě jemně dolaďuje náplň mrkváčku, která má lehce citrónovou a svěží chuť a jen to celý zázrak podtrhne. Jestliže vám až do teď neodkápla ani jedna mlsná slina, budete si muset nejspíš tuto lahodnost připravit doma a vyzkoušet ji.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Mrkvový koláč

Ingredience na mrkvový koláč

Množství: 1 celý plech

4 vejce
1 a ¼ hrnku oleje
2 lžíce mléka
50g másla
2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky cukru (klidně I třtinový)
3 lžičky kypřícího prášku
3 lžičky skořice
Špetka soli
3 hrnky nastrouhané mrkve (cca 6 větších mrkví)
(Rozinky, vlašské či jiné oříšky)

Náplň:
200g lučiny
Citronová kůra
½ šťávy z citronu
½ hrnku práškového cukru


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Příprava mrkvového koláče

Do mísy si hodíme všechny mokré a blemcavé suroviny a metličkou je promícháme dohromady (mléko, olej, žloutky a rozpuštěné máslo). Pak tam hodíme skořici, cukr, prášek do pečiva a postupně vmícháme mouku a nakonec i mrkvičku. Směs na první pohled vůbec nevypadá vábivě a bez menšího problému by to mohlo suplovat fingované zvratky. To by vás ale nemělo odradit! Vydržte!

Tuto směs pak vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku (třeba takového).

Koláč se peče přibližně čtyřicet minut na 180 °C a nejspolehlivější kontrolou je do koláče píchnout špejlí po 30ti minutách. Když je mrkvový koláč hotový, na špejli už se nic nenabalí.

Já jsem naposledy pekla na horký vzduch a s větším pekáčem a koláč byl už za 1/2 hodiny. Placka byla také tenčí, tím pádem jsem ji jen rozkrojila na dvě části (ne vodorovně) a připlácla je na sebe. Bylo to krapet jednoduší než řezat svisle :).

Jakmile je koláč hotový, je potřeba ho nechat vychladnout a teprve pak rozříznout napůl a potřít připravenou náplní.

Jak na náplň?

Já dělám náplň velmi jednoduchou. Smíchám jen lučiny, trošku citronové kůry, šťávu z citronu a cukr a celý plochu mrkvového dortu potřeme a přiklopíme.

Užitečný tip

Doporučuji koláč péct večer, aby přes noc stačil vychladnout v ledničce. Sice mi dělalo problém usnout a pak dospat, ale čekání se určitě vyplatí a ráno už se pak můžete tetelit z vlastnoručně vyrobeného skvěle šťavnatého mrkváče. Krom toho můžete mít dobrý pocit z toho, že děláte něco pro zdraví – není lepší způsob jak absorbovat karoten.

Mrkvím zdar!
Pája

P.S. Čubí muž nemá rád oříšky ani rozinky, ale vřele je doporučuji! Hrstka ořechů a rozinek tomu všemu dodá parádní šmrnc.