Mrkvový koláč pro mnoho lidí působí poměrně nedůvěryhodným dojmem, který pravděpodobně plyne z domnělé neslučitelnosti mrkve, jakožto zástupce zeleniny, a něčeho sladkého. Já jsem tímto předsudkem poměrně dlouhou dobu trpěla a pranic mě nelákalo na tom, abych se vůbec do seznamování s mrkváčem pouštěla.

Jak jsem rostla a nabývala zkušeností a zdravého selského rozumu, řekla jsem si, že na tom pravděpodobně něco být musí a že se tedy obětuji a mrkváčka vyzkouším.

Na první pohled mě tedy moc nelákal…taková věc, trošku do oranžova, ale žádná výrazná barevnost, ozdobičky, krémíčky, ani ovoce….Jenže i v životě platí, že většinou ty nejlepší věci nejsou nastrojené jak do cirkusu, ale působí nenápadným a klidným dortem – stejně jako mrkváček.

Každý kousek této dobroty chutná lehce skořicově a občas překvapí tím, že ucítíte rozinku nebo kousek oříšku. Chuť k tomu ještě jemně dolaďuje náplň mrkváčku, která má lehce citrónovou a svěží chuť a jen to celý zázrak podtrhne. Jestliže vám až do teď neodkápla ani jedna mlsná slina, budete si muset nejspíš tuto lahodnost připravit doma a vyzkoušet ji.

Ingredience


4 vejce
1 a ¼ hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky cukru (klidně I třtinový)
3 lžičky kypřícího prášku
3 lžičky skořice
50g másla
Špetka soli
3 hrnky nastrouhané mrkve (cca 6 větších mrkví)
(Rozinky, vlašské oříšky)

Náplň:
200g lučiny
Citronová kůra
½ šťávy z citronu
½ hrnku práškového cukru

Množství: 1 celý plech

Postup přípravy

Doba přípravy:15 minut
Doba vaření:60 minut
Celkový čas:75 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Jak tedy na přípravu?

Do mísy si hodíme všechny mokré a blemcavé suroviny a metličkou je promícháme dohromady. Pak tam hodíme skořici, cukr, prášek do pečiva a postupně vmícháme mouku a nakonec i mrkvičku. Směs na první pohled vůbec nevypadá vábivě a bez menšího problému by to mohlo suplovat fingované zvratky. To by vás ale nemělo odradit! Vydržte!

Tuto směs pak vlejeme do vymazaného a vysypaného pekáčku.

Koláč se peče přibližně hodinu na 180 °C a nejspolehlivější kontrolou je do koláče píchnout špejlí. Když je koláč hotový, na špejli už se nic nenabalí.

Jakmile je koláč hotový, je potřeba ho nechat vychladnout a teprve pak rozříznout napůl a potřít připravenou náplní.
Doporučuji koláč péct večer, aby přes noc stačil vychladnout v ledničce. Sice mi dělalo problém usnout a pak dospat, ale čekání se určitě vyplatí a ráno už se pak můžete tetelit z vlastnoručně vyrobeného skvěle šťavnatého mrkváče. Krom toho můžete mít dobrý pocit z toho, že děláte něco pro zdraví – není lepší způsob jak absorbovat karoten.

Mrkvím zdar! Paní Čuba

P.S. Čubí muž nemá rád oříšky ani rozinky, ale vřele je doporučuji! Hrstka ořechů a rozinek tomu všemu dodá parádní šmrnc.