Křehké skořicové šneky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/skoricove-sneky/
Snad nikdy v životě jsem nejedla lepší křehké skořicové šneky, než jsou tyto! Dámy a pánové, toto je taková lahoda, že jejich příprava je naprostá nutnost.Nemusíte se vůbec bát, že by křehké skořicové šneky, byly příliš složité. Zvládla jsem je i já, osoba, která se bojí péct sladké. 🙂


Ingredience na skořicové šneky
Množství: 12 šnekůNa těsto
450 g hladké mouky
50 g cukru
1 špetka soli (5 g)
1 lžička mletého kardamonu (5 g)
70 g másla
100 ml vlažného polotučného mléka
1 balení čerstvého droždí (25 g) nebo 1 balení sušeného
Na náplň
100 g másla
60 g cukru
2 lžíce mleté skořice (40 g)
1 špetka mletého kardamonu (3 g)
Na potření
1 vejce M (50 g)
1 skořicový cukr (20 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 115 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme těsto na skořicové šneky
Vždycky jsem se bála pracovat s kynutým těstem. Bála jsem se toho, jestli vykyne, nevykyne, ale pak jsem se naučila pár jednoduchých pravidel, kterých se držím zuby nehty, a kynutí je pro mě teď už spíše radostí.
Do mísy si dáme mouku, špetku soli, cukr a dobře promícháme se lžičkou kardamonu, který dodá těstu úžasnou chuť a vůni.
V těstu si uděláme důlek, do kterého rozdrobíme čerstvé droždí, popřípadě nasypeme sušené. U čerstvého droždí je vždy větší jistota, že vykyne. Se sušeným droždím mám nejlepší zkušenost s francouzským vlaštovkovým.
K sypkým věcem a droždí přilejeme rozpuštěné máslo smíchané s vlažným mlékem, ale zde pozor. Máslo i mléko by mělo být jen vlažné, ne horké. Mohlo by tak pozabíjet kvasinky a to určitě nechceme. Směs v důlku lehce promícháme, aby droždí mohlo zažít pracovat.
Necháme 10 minut odpočívat.
Pak už jen vypracujeme těsto. Nelekejte se, pokud bude těsto lepivější, je to tak naprosto v pořádku. Hníst ho můžete jak rukou nebo mixérem na nižší otáčky a to klidně 10 minut.
Vypracované těsto zaprášíme moukou a přikryjeme potravinovou folií.
Takto ho necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě.
Kontrolujeme těsto
Těsto po hodině rukou prohněteme a opět lehce zasypeme moukou a ještě dalších 30 minut necháme kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem – tak totiž poznáte, že je připravené k dalšímu zpracování.
Připravujeme skořicovou směs
Mezitím, co nám těsto podruhé kyne, si připravíme směs na plnění. Máslo rozpustíme a smícháme ho s cukrem, skořicí a špetkou kardamonu. Aby se nám pak směs dobře roztírala a úplně netekla, dejte ji do lednice, aby trošku ztuhla.
Připravujeme a motáme skořicové šneky
Určitě bychom si mohli těsto jen jednoduše smotat do ruličky a udělal z něj klasické šneky. Jenže jelikož víme, že se jí i očima, tak si šnečky zamotáme do krásných motánků. Není to nic složitého.
Těsto si přendáme na moukou vysypaný vál a rozválíme na plát o tloušce cca 5–7 mm.
Celý plát potřeme vychlazenou směsí a to rovnoměrně do všech stran.
Plát pak přehneme na třetiny a můžeme začít krájet. Zde vše řeknou především fotky, spíš než slova. Ale zkusím to. 🙂 Přeložený plát si rozřežeme na podlouhlé obdélníky, které ještě na jedné straně nařízneme.
Vezmeme jednotlivé pláty a budeme „plést“ jednoduchý cop, který pak ještě vykroutíme do vrtule, stočíme do šnečka a konec vložíme dospod krásně vytvořeného šnečka.
Jednotlivé šneky dáme na pečicí papír a nakonec potřeme směsí rozmíchaného vejce se skořicovým cukrem.
Pečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut.
Skořicové šneky budou nádherně zlaté a po vychladnutí křehké, křupavé a prostě dobré jako sen.
Dobrou chuť vám přeje Pája
Líbí se vám recept na skořicové šneky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, droždí, Hladká mouka, kardamon, máslo, mouka, skořice, skořicový cukr, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:

Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý den,děkuji za moc lákavý recept,jen jsem se chtěla zeptat,jestli náhodou ve výčtu ingrediencí nechybí mléko.Přijde mi,že na fotkách ho vidím a bez něj by mi to přišlo nějaké suché. Ještě jsem recept nezkoušela ale chystám se na to.Velice děkuji za odpověď.
Regina
Regino, krásný den. Mlíčko vypadlo a již jsem recept upravila. Samozřejmě se do těsta přidává (zde 100 ml) a dává se společně s rozpuštěným máslem. Děkuji za upozornění a ať se povedou. Pája
Vypadají nádherně, ale asi by to chtělo ty fotky. Neumím si to představit.Díky za nádherné recepty.
Jardo, krásný den. Fotky jsou i s komplet postupem. Stačí jen jet šipkami doprava nebo doleva (šipky jsou na stranách fotek. Popřípadě zkuste obnovit stránku, jestli není problém v prohlížeči. Mějte se moc hezky, Pája