Jablečno-makový závin (nebo štrůdl chcete-li) je ještě vychytanější verze klasického jablečného závinu. Pokud jste mako milci stejně jako my, tak je tenhle závin naprostou špičkou a už nebudete chtít nikdy jinak.

Ono totiž když přidáte k něčemu už tak dost lahodnému ještě třešničku na dortu – rozumějte mák, výsledek spokojenosti je zaručen. Váš úsměv krom toho bude miliónový 🙂

Ingredience na jablečno-makový závin


1 listové těsto – lepší je použít chlazené, ne mražené
5 – 6 větších jablek
1 pytlíček skořicového cukru
Hrst nakrájených ořechů – skvělá je směs vlašské, lískové
Hrstička rozinek
Větší hrnek namletého máku
(150 ml mléka)
Moučkový cukr na doslazení
1 vajíčko

Množství: 2 záviny


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Maková směs

Pokud jste opravdoví gurmáni, připravte si se mnou nejdřív makovou směs. Je to podle mě chutnější, než dát samotný mák k jablkům. Na směs budete potřebovat větší hrnek mletého máku a asi 150ml mléka. Obojí nechte provařit tak, aby směs zhoustla. Přidejte podle chuti cukr a nechte někde chladnout stranou. 

Je samozřejmě možné nechat mák neprovařený – je to jen na vás.

Jdeme na závin

Teď budeme pokračovat v zavinování nebo štrůdlování – dle libosti. Z lednice vyndáme listové těsto, aby stačilo změknout a zvláčnět. Listové těsto vám bude stačit na dva záviny.

Očistíme si jablíčka a na struhadle je nahrubo nastrouháme. Přidáme k nim skořicový cukr a ochutnáme (není jablko jako jablko, takže je lepší ochutnat, jestli jsou dostatečně sladká nebo ještě potřebují trochu cukru).

Připravíme si k ruce nasekané ořechyrozinky a rozmašlujeme vajíčko, abychom pak závin mohli potřít.

Na pomoučenou desku nebo vál si teď rozválejte listové těsto (já nevím, jak vám, ale nikdy se mi to nepodaří rovnoměrně ať tlačím, jak tlačím, nebo netlačím…mám z toho trauma). 2-3 milimetrové těsto je značka ideál.

Rovnoměrně rozložte jablečnou směs – kraje nechte volnější, aby se dobře rolovalo a zakládalo. Na jablka rovnoměrně rozložte i makovou směs a posypte ještě ořechy a rozinkami. Opatrně rolujte a kraje pak zahněte dospod, přitlačte.

Směs potřete vajíčkem a propíchejte vidličkou, aby se listové těsto moc nenafouklo a nepopraskalo.

Pečte ve vyhřáté troubě na 200°C do zezlátnutí.

Podávejte s dobrým čajem, kávou nebo čímkoliv, co máte rádi.

Dobrou chuť a pěkný závin všem.
Paní Čuba