S nadcházejícím podzimem a první vlnou chřipek a rýmiček přichází také období jablek a tisíce a jednoho receptu štrůdlů. Já v tomto receptu asi nebudu příliš originální a buďte tedy schovívaví v tom, že se zde nedočtete, jak připravit štrůdl ala bažant nebo štrůdl na kopru.

Je sice pravda, že jsem zde už psala o slaném štrůdlu, ale pojďme ke sladké klasice.

Čubí maminka mě obvykle je schopná zásobit velkým množstvím už zavařených a připravených  jablíček, rozdělených do porcí přesně na štrůdl, takže se mi tím odkládá celý proces škrábání a strouhání a to je každopádně fajn.

Ale vezměme to hezky od píky a bez rodičovské podpory.

Ingredience


8 větších jablek
1 balení listového těsta – babické (ne Babicovo) je nejlepší
Rozinky
Vlašské oříšky
Opečená strouhanka (strouhanka + máslo)
2 skořicové cukry
1 vajíčko na potření

Množství: 2 šišky

Postup přípravy

Doba přípravy:30 minut
Doba vaření:30 minut
Celkový čas:60 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Na oleji si dám kousek másla a osmahnu na něm strouhanku hezky dozlatova. Tu budu potřebovat na posypání rozváleného listového těsta. Těsto většinou bohatě stačí na dva štrůdlíky a je dobré ho před tím, než ho začnete válet, nechat při pokojové teplotě povolit, aby se lépe zpracovávalo.

Ale teď zpět k jablkům. Když nejsou předpřipravená jablka dostupná, je potřeba si někde nějaká obstarat, oloupat je a nastrouhat. Ohledně množství je složité říct, kolik je ta správná míra. Každému podle chutí. U mě ta míra je tak 8 větších jablek. Já je pak rovnou míchám se skořicovým cukrem a rozinkami. Cukru dejte podle libosti a chuti a hlavně tedy podle sladkosti jablek. Někdy jsou tak sladká, že cukr ani není potřeba, ale jindy jsou tak bez chuti, že je cukr nezbytnost.

Když už máme těsto rozválené, posypeme ho osmahlou strouhankou a naklademe směs jablek, skořicového cukru a rozinek. Já tam ještě dávám nasekané vlašské ořechy, ale nejsou nutností.

Pak už to jen všechno zabalím, potřu rozmašlovaným vajíčkem, propíchám zlehka vidličkou a strčím na 200⁰C do trouby. Pak už jen otírám sliny a čekám, až se štrůdl opeče dozlatova.

Hezký podzim a štrůdl v duši!
Paní Čuba