Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou. My ho doma děláme dost často, protože je hotový za chvíli a chuťově je naprosto super.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Bulharský bramborový salát

Ingredience na bulharský bramborový salát

Množství: 4 porce

10 středních brambor
6 nakládaných okurek
1 střední cibule
1 vrchovatá lžíce cukru
1 vrchovatá lžička soli
Pepř dle libosti
Lžíce olivového oleje
200 ml vody
5 lžíc octa nebo nálev z okurek

TIP (krátké & poučné video): Přemýšlíte nad tím, co jíte? A taky občas jako já skočíte na lep nějakému super zdravému trendu? Mrkněte na krátké video (pořad Rozum v troubě) a pojďte se taky trochu vzdělat. #obchodnicisezdravim

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 40 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Připravujeme se

Příprava je velmi jednoduchá a vlastně spočívá hlavně v tom, že si uvaříme brambory ve slupce ve slané vodě. Volte stejně velké brambory, ať se uvaří ve stejný čas. Brambory pak nechte ideálně vychladnout nebo aby byly aspoň vlažné. Salát se pak tak nerozblemcá.

Mícháme

Nebudu to moc prodlužovat, protože teď už vlastně jen nakrájíte cibulku na kostky a stejně tak učiníte i s nakládanými okurkami. Nakrájíte i brambory – krájítko na brambory je v tomhle ohromný pomocní a ušetří vám zaprvé čas a za druhé i možný úraz při krájení 🙂 Opepřete a jdeme na nálev. To je totiž alfa a omega salátu.

Nálev

Nejsem si jistá, že jsem nejvhodnějším adeptem na určování toho, co je příjemně sladko-slano-kyselé, protože například nálev od okurek považuji za naprostou delikatesu a jsem schopná ho vypít na posezení.

Čím ostřejší a čím víc se mi po něm kroutí prsty u nohou, tím je to lepší. Takže pokud nemáte tak zhýralé chuťové buňky jako já, buďte trochu střídmější a ochutnávejte, ať ze salátu nemáte peklo na zemi.

Nálev si připravuji obvykle v 2 dl skleničce. Dám plnou lžíci cukru, plnou lžičku soli a celou směs zaleji octem tak, aby ho bylo dvakrát víc než směsi cukru a soli. V ingrediencích odhaduji 5 lžic. Lepší je dát méně a poté dolít, než řešit atd. Skleničku doleji vodou a pěkně promíchám. Nebojte se, když bude nálev více slaný. Brambory spoustu soli pohltí a tedy výsledek bude podstatně méně slanější.

Směs brambor zalijte nálevem a přidejte ještě lžíci nějakého dobrého olivového oleje. Někdo nemusí zběsilé čvachtání nálevu, proto pokud nejste čvachtalové, nelijte ho tam celý.

Je hotovo! Nejlépe bulharský bramborový salát chutná s dobrým masíčkem.

Dobrou chuť

PS. Mrkněte i na další tipy na přílohy.