Krémová sýrová polévka s opečeným chlebem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/syrova-polevka/
U nás doma se jede v krémových polévkách a to ve velkém. Jedna z našich velkých lásek je krémová sýrová polévka s na oleji pečeným chlebem. Krásně zasytí a pomazlí trávící trubici až do bříška. Neplatí tu ale pravidlo, že čím víc sýra, tím líp, protože zase nechceme vytvořit polévkové fondue. Proto přistupujte k množství sýra zodpovědně a nepřepalte to.
Na opejkánky si někde nezapomeňte usyslit starší chléb – nenapustí se pak tolik olejem a je chuťově daleko lepší.
Pojďme tedy na krémovku.
Ingredience na sýrovou polévku
Množství: 4 porce1 l kuřecí vývaru – čím domáčtější, tím lepší, ale zvládnete i s bujonem
250 ml smetany na vaření
3 střední brambory
100 g sýra gouda nebo čedaru
2 trojúhelníčky taveného sýra
½ cibule
1 stroužek česneku
Špetka majoránky
Hrudka másla
3 plátky starého chleba
2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Do hrnce přidejte máslo a opražte na něm na kostky nakrájenou cibuli. Když už začíná cibulka hnědnout, přidejte nasekaný česnek a nakrájené brambory, zalijte kuřecím vývarem a smetanou a nechte je vařit do měkka. Pokud není vývar dostatečně slaný, tak přisolte.
Jakmile budou brambory měkké, je čas je hodit do robota (třeba Promesso z mé recenze) nebo food procesoru a rozmixovat dohladka. Měla by vám vzniknout krémová konzistence. Kdyby byla hodně hustá, je možné ji doředit. Pokud bude zase naopak moc tekutá, tak počkejte, co s ní provede přidání sýra.
Základ máme, takže je na čase přidat nastrouhaný sýr i tavený sýr a polévku na mírném plameni ještě chvilku prohřát, aby se sýry rozpustily. Přidejte jeden prolisovaný česnek, ten tomu dodá šmak. Přidejte špetku majoránky.
Sýrová polévka je hotová! Nechte ji si chvilku odpočinout a pojďme osmažit chléb.
Opejkánky
Já si chléb opékám tak, že nechám rozehřát pánev na sucho. Přidám na kostky nakrájený chléb – opět, čím starší, tím lepší (ale zase na něm nemusí kvést plíseň). Opékám ze všech stran a jakmile začne chléb trošku zlátnout, jemně překápnu olivovým olejem. Je to o chlup zdravější, než smažit chleba přímo v oleji…tedy tak mi to aspoň přijde 🙂
Pokud jste stejně jako já polévkové typy, mrkněte na polévkové recepty pro další inspiraci.
Líbí se vám recept na sýrovou polévku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
konečne niekto,kto varí poriadne jedlo
Jéé to beru jako pochvalu. A co je ještě pro Tebe pořádné jídlo?
Mam pěkné dopoledne po přečtení Vašeho receptu. Po zítří jedu ven, tak hned polévku uvařím. Děkuju pěkně za poznámku o množství sýra. Mě v podobné polévce stojí i nůž. Mám vůbec problém s množstvím surovin ať jde o nudle či rýži do polévky. Musim se učit. Hezký den madam. Kopy
Polévku určitě vyzkouším v brzké době – momentálně mám totiž „sýrové období“,kdy nemusím ani maso,ani sladké. Ovocná kytice je taky dobrý nápad,pro mně spíš inspirace. Znám v podobě ovocných jednohubek (napíchá se na kulatý piškot a může se ponořit do čokoládové polevy a ještě vyválet v kokosu,což taky nemá chybu).
Dobrý večer ,
dnes jsem pekla tu lahodu závin makovo -jablečný -skvělá záležitost.Dobrota.
srdečně zdravím a přeji hezký večer.Jiřina.
To jsem ráda, že chutnala. Asi si jí budu taky muset zopakovat co nejdříve