Jste tým halušky se zelím a slaninou nebo s bryndzou? Pro mě, jakožto poloviční Slovenku, jsou srdcovou obě varianty a já vám teď ukážu, jak si takové jemné skvělé bramborové halušky se zelím a slaninou připravíte.

Jak správně házet halušky se můžete podívat v tomto mém videu zde.

Samotná příprava halušek není nijak nákladná ani složitá. Jen je potřeba si ohlídat pár věcí.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Halušky se zelím a slaninou

Ingredience na halušky

Množství: 4 porce

5 větších brambor (cca 700 g)
150 g a více polohrubé mouky
1 špetka soli (3 g)
250 g dobré slaniny
400 g kysaného zelí


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Jak si připravit nejlepší halušky?

K jejich přípravě budete potřebovat vlastně jen brambory, polohrubou mouku a trošku soli.

  • Brambory by měly mít co nejvíce škrobu – tj. použijte ideálně brambory typu C. Pokud by to byly například salátové brambory, moc škrobu by nepustily a nevytvořily by tu správnou směs.
  • Brambory nastrouháme na úplně jemném struhadle s malými dírkami – těmi, které mají vystouplé ostré hrany.
  • Polohrubou mouku vmícháváme postupně, abychom mohli kontrolovat hustotu těsta.
  • Sůl přidáváme až na úplném konci, kdy je těsto dostatečně hutné. Sůl totiž způsobí to, že brambory povolí vodu a těsto začne řídnout. První várku halušek tedy zvládneme bez dalšího zahušťování, ale další várka ještě před samotným házením bude buď potřebovat přebytečnou vodu slít, popřípadě dohustit moukou.

Halušky vaříme ve vroucí osolené vodě a to 3–5 minut. Zde záleží na tom, zda je budete házet z prkénka, jako vám to ukazuji na videu, nebo je budete dělat před síto na halušky. Vždy vhoďte pár halušek a ty jemně promíchejte, aby se k sobě nepřilepily. Ale žádné zběsilé míchání, aby se nerozpadly.

Hotové halušky vyndejte sítkem z vody a nechte okapat. Pokud by byla vroucí voda až moc škrobová, vyměňte ji a vařte halušky ve vodě čisté. Já většinou zvládnu alespoň 2 dávky v jedné vodě.

Halušky jsou připravené, tak jdeme na slaninu.

Smažíme slaninku

Slaninu nebo uzené maso volte spíše prorostlejší. Vítáme totiž, když se nám vypotí omastek, který do halušek vmícháme. Kostičky slaniny smažíme nasucho – olej povolí, nebojte, dokud nebudou kostičky zlaté.

Poté je i s výpekem promícháme s haluškami.

Přidáme zelí…

Já mám osobně ráda zelí pěkně kysané, jen lehce ohřáté a křupavé. Je zde jen na vás, jak s ním naložíte. Jestli ho rovnou vmícháte do halušek, nebo ho ještě před tím povaříte a třeba dochutíte troškou cukru, solí a drcením kmínem.

Jakmile je pro vás zelí v optimální kondici, přimíchejte ho k haluškám.

Máme hotovo. Pravé něžné halušky jsou na světě.

Ať vám chutnají
Pája