Když jsem byla ještě Čubí pískle a moc jsem nevěděla, co by v kuchyni a vlastně i se životem, našla jsem kdesi moc dobrý recept na zapečené brambory se sýrovou omáčkou. Tehdá to mělo velký úspěch a s postupem času jsem recept vylepšovala a dováděla k dokonalosti.

Chtělo by se napsat, že nejde o nic zázračného = pár brambor, nějaká smetana a sýr. Jenže když se to připravuje s chutí a láskou k jídlu, vzejde z toho velmi jednoduchá dobrota, která příjemně nakrmí po dlouhém dni v práci, anebo vykouzlí zajímavou přílohu k nějakému dobrému jídlu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Brambory zapečené se sýrovou omáčkou

Ingredience

Množství: 2 větší porce

6 brambor
1 kysaná smetana
3 lžíce majonézy
100 g sýra s vyšším obsahem tuku (nad 40 % ideál – gouda či uzený sýr dle chuti)
Sůl
Olivový olej
2 stroužky česneku

TIP 1: Chcete získat 300 Kč na nákup? Mrkněte na mé představení služby Twisto, v článku najdete krom výhod a nevýhod také kód na 300 Kč kredit na vyzkoušení. #300kcjenpromectenare

TIP 2: A v čem nákup odnést? Co potěšit přírodu a místo igelitky použít originální českou síťovku? V kombinaci s TIP 1 můžete mít 2 zdarma :-O #zerowaste


20 nej receptů

eKuchařka 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby

Přihlaš se k odběru nových receptů emailem a získáš zdarma eKuchařku 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby a až 800 Kč slevu na kuchyňské spotřebiče G21!

Taky nesnáším spam, Tvůj email nikomu nikdy neprozradím a odběr můžeš kdykoli snadno zrušit. Více o našich zásadách zpracování osobních údajů zde.


 

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Brambory si oloupeme a nakrájíme na kolečka či srpečky. Pečlivě opláchneme vodou a prosušíme v nějaké utěrce – zkušenost praví, že se na nich pak lépe udělá křupavá krustička. Hodíme srpečky do misky a promícháme s cca 2 lžícemi oleje a prosolíme. Hodíme brambory do pekáčku s pečícím papírem a necháme upéct dozlatova v troubě na 220 °C.

Během času, kdy se brambory pečou, si připravíme směs na přelití. Ta vznikne smícháním nastrouhaného sýra, kysané smetany, majonézy a stroužků česneku. Pokud někdo nemá rád chuť kysané smetany, tak se dá směs více podpořit majonézou.

Brambory už chytly zlatavý nádech a je na čase je přelít sýrovou směskou. Ta většinou zezlátne poměrně dost rychle.

Výsledná chuť je dokonalá. Pojí v sobě křupavost upečených brambor a zároveň hezky roztečený sýr.

Ať vám jde roztékání od ruky! Paní Čuba