Poslední dobou se mi moc nedaří připravit takové množství brambor, aby třeba i nějaké zbyly. Vždycky všechno sníme, což asi dost svědčí o naší nenažranosti, protože je jedno, jestli máme brambor pět nebo deset. Někdo si určitě říká, proč to řeším a nejsem spíš ráda, že se všechno hezky sní, nevděčnice jedna Čubí.

Když se vám totiž podaří, že vám pár brambor zbyde, dá se z nich zaprvé udělat všechno možné od osmažených kousíčků na másle počínaje, vynikajícími smaženými placičkami konče. A krom toho se dají brambory naprosto báječně využít jako plnidlo do žampionů.

Na žampionech mám ráda, že jsou moc dobré a většinou je sní i člověk, který houby jinak nemusí (i můj případ) a zároveň plní funkci naturálních košíčků na různé náplně, které se jako bonus dají sníst.

Čím žampion naplním, většinou řeším stylem, co se kde v lednici najde. Naposledy jsem tu plnila nivou.

No ale zpět k tomuto receptu. Jde o mojí oblíbenou kombinaci brambor, cibulky, bazalky a slaniny. V jednoduchosti je krása.
Tedy jak na to?

Ingredience na žampiony plněné bramborovou směsí


10 větších žampionů
150 g anglické slaniny
100 g sýra grana padano, parmezánu….
Hrst čerstvých bazalkových lístků
Zbytek uvařených brambor
1 červená cibulka
1 vajíčko

Množství: 2 porce jako hlavní jídlo, 4 jako příloha


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 25minut
Celkový čas: 45 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Žampionům odřízneme nožičky tak, aby nám vznikl prostor pro náplň. Nožky nevyhazujeme, ale nechme si je někde stranou, budou se hodit. V misce si vidličkou rozmačkám zbylé brambory a hodím k nim 1 celé vajíčko. Na pánvi si osmažím do měkka červenou cibulku (ono je to asi jedno, jestli červenou nebo bílou, ale červená tomu dodá takovou pěknou barvu), ke které přidám ještě nadrobno nakrájené žampionové nožky. Na poslední chvilku nechám ještě lehce orestovat na kostky nakrájenou anglickou slaninu nebo nějakou jinou dobrou slaninovitou věc.

Cibulku, slaninu a nožky nechám chvilku vychladnout a zatím si natrhám čerstvou bazalku, kterou prstíky natrhám na kousky k bramborám (proč rukama? Krájením bylinek nožem se ničí velké množství vitamínů a jiných zdravých věcí…prý). Když už jsou věci z pánve chladnější, smíchám všechno dohromady a vznikne mi taková nepříliš vábná směska (nicméně chuťově naprosto super).  Do kejdičky ještě přimíchám nastrouhaný sýr grana padano, parmezán nebo si vyberte podle chuti.

Teď už vlastně jen zbývá naplnit žampiony směsí – klidně jim udělejte čepičku – rádiovku. Směs nevytéká a nechte je zapéct v troubě cca na 200 °C, až začne směska zlátnout.

Na fotkách si můžete všimnout, že neplním jen žampiony, ale například i rajčátka!  To je také velká dobrota.

Doufám, že i vám bude tato jednoduchá dobrota chutnat a podělíte se o své nápady!

Čubička