Tortilla plněná masem, batáty a sýrem je jednoduchá jako facka a svou chutí vás úplně odzbrojí. 5 ingrediencí a výsledkem je neskutečná lahůdka, kterou bych upřímně vlastně ani nečekala.Občas se mi to u některé ingredience stane – zapomenu, jak se s ní dá kouzlit a že její chuť je něco neskutečného. Přesně tak je to v případě batátů neboli sladkých brambor. Ono se to na první pohled nemusí zdát, ale jejich chuť se dá kombinovat v tolika variacích a výsledek je vždycky tak skvělý. Právě tortilla plněná masem, batáty a sýrem je toho důkazem. A rovnou se přiznám, že nejde o můj originální recept, ale tuto lahůdku jsou měla možnost jíst u naší kamarádky Agáty, skvělé to kuchařky. Od ní mám i výborný recept na jednoduché špagety s rajčatovou omáčkou a pestem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Tortilla plněná masem, batáty a sýrem

Ingredience na tortillu plněnou masem, batáty a sýrem

Množství: 4 porce

4 tortilly (4 x 40 g)
400 g uvařených batátů
200 g masa (kuřecí, vepřové nebo co kde zbyde)
1 hrst čerstvého špenátu (10 g)
150 g nastrouhaného čedaru nebo goudy


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 30 minut

Tortilla plněná masem, batáty a sýrem se skvěle hodí jako takzvané zbytkové jídlo, které si často dáváme například v neděli večer po víkendovém vaření, nebo si jej připravujeme během týdnů z dalších zbytečků v lednici.

Já mám tento způsob vaření, ze zbytků, moc ráda, protože většinou přinese skvělé jídlo často chuťově přesahující to, co jsem si vůbec dovedla představit. Pojďme tedy na to.

Co na přípravu tortilly budeme potřebovat

Jelikož budeme pracovat se zbytky, využijte zde předvařené batáty nebo třeba i zbytek batátové kaše a také zbytky masa od oběda či večeře. Bezvadně se hodí kuřecí nebo třeba vepřové či hovězí.

Pokud ale nemáte ani jedno v podobě zbytku, nic se neděje. Batáty se dají velmi jednoduše uvařit a to oloupané, nakrájené a v osolené vodě. Jako maso nám může posloužit orestovaný plátek masa nebo třeba i dobrá šunka či pro milovníky pikantnějších chutí chorizu.

Plníme tortillu

Připravíme si k ruce tortilly, očištěný baby špenát nebo obyč špenát, nahrubo nastrouhanou goudu nebo čedar a také natrhané maso a rozmačkané batáty.

Na 1/2 tortilly nejprve rozprostřeme tenkou vrstvu batátů maximálně 1 cm vysokou. Přidáme maso, na něj špenát a nakonec zasypeme sýrem. Tortillu přeložíme na půl a můžeme péct.

Pánev si vymažeme troškou olivového oleje a tortillu smažíme na středním plameni z obou stran, dokud nezezlátne a sýr nepovolí.

Pokud chcete tortilly péct všechny najednou, dejte je na olejem potřený pečicí papír a můžete je na 200°C péct v troubě.

Je to naprostá špička a já doufám, že vám také bude chutnat.
Pája