Zimní salát s pečenými batáty, cizrnou a čočkou je ztělesněným důkazem toho, že i když mrzne, až praští, můžeme vytvořit něco zeleninového a naprosto báječného.

Recept se jmenuje „zimní salát“ především proto, že ingredience seženete i v naprosté zeleninové nepřízni v zimě. Nebojte se s ním ale ládovat vlastně kdykoli během roku. Díky zelenině, ale i luštěninám a dobré bílkovince mozzarellce je to totiž naprosto výživná pecka.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zimní salát s pečenými batáty, cizrnou a čočkou

Ingredience na zimní salát s pečenými batáty, cizrnou a čočkou

Množství: 4 porce

2 batáty (300 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 plechovka cizrny (425 ml)
1 plechovka čočky (425 ml)
1 menší červená cibule (50 g)
2 balení mozzarelly (2 x 125 g)
100 g zelených oliv
1 větší jablko (100 g)
1 balení baby špenátu (125 g)

Na zálivku

2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)
1 stroužek česneku (5 g)
1 špetka červené papriky (5 g)
1 špetka soli (5 g)


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Chystáme batáty

Nemůže být vlastně nic jednoduššího. Jediné, s čím se budete muset trošku vařit, jsou batáty. Ale i tak je to vlastně raz dva. Začneme tedy s nimi.

Batáty oloupeme a nakrájíme je na kostičky tak akorát na skus. V pánvi necháme rozehřát olivový olej na kterém na mírném plameni budeme smažit batáty. 10-15 minut není vůbec problém. Chceme, aby byly krásně zlaté.

Batáty se dají také upéct v troubě na 180  °C – hoďte je na pečicí papír, lehce zakapejte olejem a pečte do zezlátnutí cca 20 minut.

Za mě je ale stále praktičtější metoda smažení na pánvi.

Jakmile jsou batáty měkké a zlaté, přidáme k nim ještě baby špenát (nebo klidně i obyč špenát) a necháme ho už jen spařit (1 minuta stačí).

Připravujeme zálivku

Do salátu si připravíme naprosto jednoduchou a výbornou zálivku. Smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 1 špetku červené papriky, 1 špetku soli a vymícháme emulzi.

Dokončujeme salát

Do mísy si nakrájíme na tenké proužky červenou cibuli, přidáme slité olivy (zelené jsou zde opravdu daleko lepší), přidáme scezenou čočku a cizrnu, nezapomeneme také na kostičky nakrájené jablko.

Přidáme pečené batáty se špenátem a promícháme se zálivkou. A to je vše. Salátek je hotový. Vydatný a hlavně naprosto úžasný.

Dobrou chuť přeje Pája

 

PS. Další salátové dobroty najdete v sekci (Ne)zdravé saláty.