Salát z řapíkatého celeru
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/salat-z-rapikateho-celeru/
Salát z řapíkatého celeru s jablky, ořechy a cibulkou se u vás zabydlí takovou rychlostí, že nebudete vědět jak. Je výborný, jednoduchý a skvěle si ho připravíte po celý rok, nejen ve dnech zeleninové hojnosti.Jestliže máte s řapíkatým celerem stejný vztah, jaký jsem měla po dlouhou dobu já – tj. dlouho jsem nevěděla, co na něm lidi tak moc baví a proč ho vlastně jedí, vězte, že tento salát je skvělou cestou, jak si ho velmi ale velmi oblíbit.
Krom křupavosti a kombinace sladkých jablek, specifické chuti řapíku a do toho ještě červené cibulky vás bude bavit i přimíchání slaného křupavého posypu.
Ingredience na salát z řapíkatého celeru
Množství: 4 porce1 větší svazek řapíkatého celeru (400 g)
1 větší jablko (100 g)
1 červená cibule (50 g)
1 hrst ořechů nebo slané granoly (45 g)
Na zálivku
3 lžíce majonézy (60 g)
3 lžíce bílého jogurtu (60 g)
1 lžička dijonské hořčice (10 g)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)
1 hrst petržele (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Zkrátka a jednoduše, co vám budu povídat. Připravte si mísu, ve které budeme všechno míchat.
Řapíkatý celer rozdělte na jednotlivé stonky a dobře ho propláchněte. Křupavá hlína mezi zuby není rovnocennou náhražkou za křupavé ořechy nebo křupavou granolu a dost by vám to mohlo pokazit radost ze salátu. Celer nechte hezky odkapat a poté ho nakrájejte.
K řapíkatému celeru přikrájejte na kostičky jablko a šup s ním také do mísy.
Za jablkem přijde červená cibulka, kterou nakrájejte na tenké plátky a ještě rukou rozdělte (rozmáčkněte, jak to jen popsat?), aby se jednotlivé plátky rozdrobily.
A teď zálivka.
Zálivka
Opět pojedeme na vlně jednoduchosti a vše smícháme v misce – jogurt, majolku, dijonskou hořčici, trošku citronové šťávy a nasekanou čerstvou petržel. Ochutnejte. Je potřeba trošku soli? Nebo rádi pepříte?
A teď už jsme vlastně u konce. Rychlé to bylo, že? Zálivku přidáme k ovo–zelenině, promícháme a je vymalováno. Tedy vlastně ne úplně. Ještě jsme zapomněli na posyp.
Křupavý posyp do salátu
Naprosto jsem se zamilovala do křupavých posypů do salátů. Saláty to totiž dokáže povýšit na opravdové mistrovské dílo. Použít můžete buď na sucho opražené nasekané oříšky, nebo třeba slanou granolu (recept snad hodím co nejdříve).
Ta křupavost opravdu dokáže divy. Tak se jí nebraňte a ochutnejte.
Salát z řapíkatého celeru se bezvadně hodí jako příloha nebo s kouskem chleba i jako lehký salát k véče.
Dobrou chuť přeje Pája
PS. Další salátovou inspiraci najdete v kategorie Ne(zdravé) saláty.
Líbí se vám recept na salát z řapíkatého celeru? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bílý jogurt, cibule, citronová šťáva, dijonská hořčice, hořčice, jablka, jablko, jogurt, majonéza, ořechy, petržel, řapíkatý celer
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.