Salát z řapíkatého celeru s jablky, ořechy a cibulkou se u vás zabydlí takovou rychlostí, že nebudete vědět jak. Je výborný, jednoduchý a skvěle si ho připravíte po celý rok, nejen ve dnech zeleninové hojnosti.Jestliže máte s řapíkatým celerem stejný vztah, jaký jsem měla po dlouhou dobu já – tj. dlouho jsem nevěděla, co na něm lidi tak moc baví a proč ho vlastně jedí, vězte, že tento salát je skvělou cestou, jak si ho velmi ale velmi oblíbit.

Krom křupavosti a kombinace sladkých jablek, specifické chuti řapíku a do toho ještě červené cibulky vás bude bavit i přimíchání slaného křupavého posypu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Salát z řapíkatého celeru

Ingredience na salát z řapíkatého celeru

Množství: 4 porce

1 větší svazek řapíkatého celeru (400 g)
1 větší jablko (100 g)
1 červená cibule (50 g)
1 hrst ořechů nebo slané granoly (45 g)

Na zálivku

3 lžíce majonézy (60 g)
3 lžíce bílého jogurtu (60 g)
1 lžička dijonské hořčice (10 g)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)
1 hrst petržele (10 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut

Zkrátka a jednoduše, co vám budu povídat. Připravte si mísu, ve které budeme všechno míchat.

Řapíkatý celer rozdělte na jednotlivé stonky a dobře ho propláchněte. Křupavá hlína mezi zuby není rovnocennou náhražkou za křupavé ořechy nebo křupavou granolu a dost by vám to mohlo pokazit radost ze salátu. Celer nechte hezky odkapat a poté ho nakrájejte.

K řapíkatému celeru přikrájejte na kostičky jablko a šup s ním také do mísy.

Za jablkem přijde červená cibulka, kterou nakrájejte na tenké plátky a ještě rukou rozdělte (rozmáčkněte, jak to jen popsat?), aby se jednotlivé plátky rozdrobily.

A teď zálivka.

Zálivka

Opět pojedeme na vlně jednoduchosti a vše smícháme v misce – jogurt, majolku, dijonskou hořčici, trošku citronové šťávy a nasekanou čerstvou petržel. Ochutnejte. Je potřeba trošku soli? Nebo rádi pepříte?

A teď už jsme vlastně u konce. Rychlé to bylo, že? Zálivku přidáme k ovo–zelenině, promícháme a je vymalováno. Tedy vlastně ne úplně. Ještě jsme zapomněli na posyp.

Křupavý posyp do salátu

Naprosto jsem se zamilovala do křupavých posypů do salátů. Saláty to totiž dokáže povýšit na opravdové mistrovské dílo. Použít můžete buď na sucho opražené nasekané oříšky, nebo třeba slanou granolu (recept snad hodím co nejdříve).

Ta křupavost opravdu dokáže divy. Tak se jí nebraňte a ochutnejte.

Salát z řapíkatého celeru se bezvadně hodí jako příloha nebo s kouskem chleba i jako lehký salát k véče.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Další salátovou inspiraci najdete v kategorie Ne(zdravé) saláty.